Politiek

Neo-nazi’s NPD in Europarlement

21-05-2014 15:42

Het is “extreem waarschijnlijk” dat de Duitse neonazi’s van de NPD dit jaar voor het eerst zetels krijgen in het Europees Parlement. Dit heeft de chef van het gerenommeerde peilingsbureau Forsa gezegd tegen persbureau Reuters. Hij denkt dat de Nationaal-Democratische Partij van Duitsland zondag zo’n 1 procent van de kiezers achter zich krijgt. Dat is voldoende voor één zetel. 

NPD-lijsttrekker Udo Voigt rekent op 1 à 3 zetels. In een interview met Reuters zei hij het “onwaarschijnlijk” te achten dat PVV-leider Wilders met hem wil gaan samenwerken vanwege de “radicalere” standpunten van de NPD.

Volgens de Duitse AIVD is de NPD “racistisch, antisemitisch en revisionistisch”.

De partij heeft bij de campagne voor de Europese verkiezingen van het tegengaan van immigratie een speerpunt gemaakt. “De boot is vol”, luidt de slogan. Daarnaast is Europa volgens Voigt “het continent van blanke mensen, en zo moet het blijven”.

De NPD is vertegenwoordigd in de deelstaatparlementen van Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. Bij verkiezingen voor de Bondsdag haalt zij de kiesdrempel van 5 procent niet. Die kiesdrempel geldt dit jaar voor het eerst niet bij de Europese verkiezingen.

Anp