Media & TV

‘VARA verstoort markt met publiek geld’

12-06-2014 11:02

Comedy Central is niet blij dat de VARA The Graham Norton Show gaat uitzenden. Het tv-kanaal biedt het entertainmentprogramma zelf al jaren aan

“Met grote verbazing hoorden wij dat de NPO/VARA The Graham Norton Show heeft aangekocht”, laat Viacom, het bedrijf achter Comedy Central, weten.

“We begrijpen dat we in een competitieve mediamarkt zitten, maar we vragen ons wel af wat het publieke belang is van het aankopen van een programma dat al heel lang in Nederland te zien is bij een andere, commerciële omroep.”

En er is meer dat steekt. “Daarnaast verstoren ze de markt door zowel bij de aankoop van The Tonight Show als bij de aankoop van The Graham Norton Show dubbele bedragen te bieden die andere, commerciële omroepen, nooit zullen en kunnen betalen voor deze content.”

De VARA zendt de populaire BBC-show vanaf half oktober op zondag uit, steeds twee dagen na de Britse uitzending.

Op Comedy Central is het programma een week later op zaterdag te zien.

De ‘verschillige’ omroep VARA is een publieke omroep die met belastinggeld wordt gefinancierd. Het belangrijkste argument voor deze publieke omroepen is het garanderen van kwalitatief en onanfhankelijk nieuws, achtergronden en verstrooïng.

The Graham Norton Show is puur entrtainment en draagt op geen enkele wijze bij aan de missie van de VARA of aan het nut van de publieke omroep.

Tegenstanders van de publieke omroep vinden dat goedbekeken entertainmentprogramma’s niet door publiek geld zou moeten worden gefinancierd omdat het ook makkelijk door een commerciele omroep kan worden uitgezonden.

The Graham Norton Show is daarvan een goed voorbeeld.

Anp/Tpo