ThePostOnline

Noorwegen in ban van ernstige terreurdreiging

25-07-2014 10:56

Noorwegen heeft verschillende maatregelen getroffen tegen een ernstige terreurdreiging. Een extremistische terreurgroep zou onderweg zijn uit Syrië om een aanslag te plegen in het Scandinavische land.

De Noorse politie is in de allerhoogste staat van paraatheid gebracht. Ook worden nachttreinen doorzocht door agenten. Het ministerie van Volksgezondheid is op het ergste voorbereid, controles aan de grens zijn verscherpt en het Joods Museum in Oslo is minstens voor 4 dagen gesloten.

Bij het centraal station van de hoofdstad patrouilleren agenten, net als rond het parlementsgebouw en het koninklijk paleis. Ook lopen ze rond bij verkeersknooppunten. De veiligheidsdiensten spreken van concrete terreurdreigingen. Het gaat mogelijk om jihadisten vanuit de hoek van de Islamitische Staat, aldus Noorse media.

De veiligheidsdienst heeft echter nog geen informatie over mogelijke doelwitten. De diensten weten niet of het gaat om objecten, bijeenkomsten of personen. De politie meldt vrijdagochtend dat op het moment zo’n tien tips worden nagetrokken.

Volgens de veiligheidsdienst PST is de dreiging vrijdag nog concreter geworden door de nieuwe informatie over de groep. Noorwegen wordt hier specifiek als doelwit genoemd. Alle sectoren in het land treffen maatregelen. Staatsoliebedrijf Statoil heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen bij zijn olie-installaties. “Terrorisme kan overal voorkomen. We werken constant aan beveiliging. Ook in Noorwegen zijn we er niet van verschoond en we moeten er alles aan doen om het risico te verkleinen”, aldus topman Helge Lund.

ANP/TPO