Ook speelgoed-Zwarte Piet onder vuur

09-09-2014 07:02

De Stichting SpeelGoed Nederland buigt zich binnenkort over de vraag of een speelgoedstoomboot met Sinterklaas en Zwarte Piet nog wel kan in de huidige tijden. Dit meldt het AD.

De set werd in 2011 nog genomineerd als speelgoed van het jaar, maar staat nu op de agenda van de “eerstvolgende bestuursvergadering” van de stichting, aldus woordvoerster Miesje van Rijn. “Het is de vraag of we ons moeten mengen in de zwartepietdiscussie. We moeten hier goed over spreken en nadenken.”

Eerder kondigde het Amerikaanse Fisher Price al aan dat een set met Sinterklaas, Zwarte Piet en schimmel uit het assortiment gaat. Aanleiding was een tweet van het netwerk MAD Mothers NL, dat strijdt voor de belangen van ‘multiculti-kids’. Hierop liet moederbedrijf Mattel weten dat de productie door beperkte vraag in 2013 is gestopt.

Dit nieuws zorgde bij Bol.com voor een stormloop op de poppetjes. Binnen enkele uren werden er honderden verkocht.

Bij Bart Smit en Intertoys staat Zwarte Piet niet ter discussie, hoewel het speelgoed niet meer via de webshop verkrijgbaar is. “Wij gaan niet op zaken vooruitlopen,” aldus een woordvoerster. “Dat is niet aan de orde.”