Binnenland

‘Vechtpartij asielzoekerscentrum Overloon was racistisch geweld’

21-11-2014 09:44

Met update – Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ontkent in alle toanaarden dat de vechtpartij afgelopen week in een asielzoekerscentrum te Overloon ook maar iets te maken zou hebben met ‘etnische of religieuze spanningen’.

Maar volgens Syrische asielzoekers gaat het wel degelijk om racistisch geweld. Zij zeggen dat asielzoekers uit Eritrea “insloegen op iedereen die niet zwart was”. Dit meldt de Volkskrant.

De vechtpartij zou zijn ontstaan nadat Syriërs hadden geklaagd over geluidsoverlast die werd veroorzaakt door dronken Eritreërs. De dronken Eritreërs kwamen bij de klagende Syriërs verhaal halen met “stokken, metalen staven en messen”.

Een ooggetuige meldt aan de Volkskrant: “De Eritreërs hielden mensen aan met de vraag of ze Syriër waren. Wie ‘ja’ zei werd in elkaar geslagen.”

Er zouden al veel langer spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen zijn. Het lijkt wel degelijk ook te gaan om religieuze spanningen: de Syriërs zijn moslim, Eritreërs niet.

Het COA echter blijft er bij dat er niks aan de hand is. Een woordvoerder van het COA noemt het “een intermenselijk incident zoals dat ook op straat of in een winkelcentrum kan plaatsvinden”, zo tekent de Volkskrant op.

Opvallend is dat zowel politie als het COA geen nadere mededelingen willen doen over de etnische afkomst van verdachten, waarvan er drie werden gearresteerd. De politie noemt etnische afkomst ‘niet relevant’.

Update 13.10 – De asielzoekers in Overloon mogen geen alcohol meer bezitten op het terrein waar zij worden opgevangen. Dat heeft het COA besloten in overleg met de politie en de gemeente. Bij de massale vechtpartij van woensdagnacht waren de vechtersbazen volgens Omroep Brabant onder invloed van drank. Gezinnen in de opvang krijgen wekelijks zestig euro om eigen boodschappen te doen.