ThePostOnline

Mensen met een Mening – Vrijdageditie

28-11-2014 18:01

“door diezelfde moslims het recht te ontzeggen op het uitoefenen van hun godsdienst in eigen gebedshuizen, lapt de PVV de Nederlandse Grondwet aan zijn laars. De vrijheid van godsdienst en het discriminatieverbod worden door Wilders en de zijnen zonder enig voorbehoud bij het grofvuil gezet.
Onaanvaardbaar en ronduit verwerpelijk.
Kamerlid De Graaf overgoot zijn betoog tegen de islam ook nog eens met bewoordingen die fascistoïde associaties oproepen.”

Het hoofdredactioneel commentaar in de Telegraaf ageert tegen de oproep van de PVV om moskeeën te sluiten.

 

 

“De hamvraag is waarom de provincie en FA ten koste van alles hun plannen willen doorzetten. Het argument dat het onderwijs er zo’n behoefte aan zou hebben, is twijfelachtig: het is namelijk niet onderzocht. De werkelijke reden zou weleens te maken kunnen hebben met de gewenste status van het Fries. Dat moet, net als andere cultuurtalen, zo veel mogelijk op een ‘echte’ taal lijken en daarin is geen ruimte voor allerlei varianten.”

Kiezen tussen het Klei- en het WoudFries, een discussie die ook onze redactiegemoederen regelmatig verhit, blijkt ook in Friesland een netelige kwestie, zo leren we van Pieter Breuker, Eeltsje Hettinga, Elske Schotanus, Abe De Vries en Henk Wolf.

 

 

“Hoe raar het ook klinkt, ik word eigenlijk heel optimistisch van dit roerige jaar, waarin gebeurtenissen en uitspraken almaar radicaler lijken te worden. Je kunt in al die vaak onweersproken haatgevoelens (jegens bankiers, moslims, Israël, Europa, Zwarte Piet en activisten tegen Zwarte Piet) de ondergang van het Avondland waarnemen, maar ik ervaar het eerder als de eindfase van een pikzwarte periode, die begon met de aanslagen op het World Trade Center, Fortuyn en Van Gogh. Om verder te kunnen moet nu eerst alle etter uit de wonden, aan beide kanten van de scheidslijnen.”

TV-recensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad is goedgeluimd. Zo genoot hij van de uitzending van Oog in Oog met Quinsy Gario.

 

 

 “De huidige parlementariërs in de Tweede Kamer kennen het Binnenhof. De wereld daarbuiten, waar de kiezers wonen, is minder bekend bij hen. Zo af en toe, alleen in verkiezingstijd, met bossen rozen in de arm aanbellen bij de mensen thuis, die net zitten te eten of naar de televisie kijken, helpt niet echt. Dat is de PvdA inmiddels duidelijk geworden. Het moet anders. Daarom heeft de partij een paar weken terug een rapport gepubliceerd. Politiek van Waarde, heette dat. Heette, omdat je er nu al niets meer over hoort. Dit is het laatste stukje dat er over geschreven wordt. Dat komt omdat de PvdA feilloos bijna altijd zichzelf in nieuwe problemen weet te brengen.”

Als de PvdA zich niet snel herpakt, kunnen de Statenverkiezingen tot uiteenvallen van de coalitie leiden, meent Hans Wiegel in NRC Handelsblad.

 

 

“Het is gerechtvaardigd om een onrechtvaardige agressor te stoppen, zolang dat binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt.”

Paus Franciscus vrijdag tijdens een bezoek aan Turkije. De paus doelde in Ankara op de strijd tegen terreurgroep IS (Islamitische Staat), die in Irak en Syrië een kalifaat heeft gesticht. Door het bewind van IS en de burgeroorlog in Syrië zijn er bijna 2 miljoen vluchtelingen uit dat land de grens met Turkije overgestoken.

 

 

“Het moge duidelijk zijn: het nieuwe optimisme dat heerst in de stad wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen. Sterker nog, ik zou me eigenlijk moeten schamen dat ik elke dag trotser word op mijn stad. Misschien mag je het wel voelen, maar spreek het niet uit! Die tijd had je immers ook kunnen besteden met echte problemen aankaarten en aanpakken.”

Bart van der Zande is duidelijk; hij wordt een beetje moe van ‘die hele pro-antibeweging’.