ThePostOnline

Mans En Garde: Je suis Nekschot Charlie

11-01-2015 18:00

1demonisering
 

Natuurlijk was het fantastisch om talloze politici, journalisten, opiniemakers en mediavoorgangers op de Dam een pen in de lucht te zien steken voor Charlie Hebdo. Al deze uitingen voor vrijheid van expressie waren hartverwarmend. Toch? Afgaande op het nieuws moest je alleen geen Hans Teeuwen wensliederen gaan zingen over goddelijk sanitair- of darmverblijf. Het door potloodventers tegen de grond werken en door de politie wegslepen van de snoodaard die het wenslied inzette, leverde geen priemende pennen op voor de zingende expressionist. Hij kreeg geen cordon solidaire. Wat op de Dam stond was kennelijk klein kaliber Je suis Charlie. Je suis Charlie, maar nu even niet.

Dat de dapperen vol respect voor het vrije woord&beeld wel vaker selectief zijn, wisten we al langer. Toegegeven, hij werd in opdracht van het OM ‘slechts’ door de politie uit zijn huis gesleurd, ‘maar’ 30 uur opgesloten, en ‘slechts’ een lang slepend proces aangedaan, dus niet afgeknald, maar voor Gregorius Nekschots cartoonvrijheid is geen bewogen journalist naar de Dam afgereisd, en geen Mark Rutte riep daar voor hem: “Laat ons antwoorden door de spot, de satire en de grap over alles en iedereen te koesteren”. Donderdag, waar Rutte bijstond, opnieuw een koestering in de vorm van wegslepen en afvoeren.

Wat absoluut wel gezegd mag worden, is dat de wereldwijde aanslagen en terreur ‘niets met de islam te maken heeft’*. Woorden die tot in de hoogste kringen blijven klinken. Ook al wonen we hier in Europa volgens breed gedragen islamitische opvattingen in een ‘Huis van Oorlog‘.

Als oplossing van de problemen blijven correct populistische clichés welig tieren. Zoals Rutte’s op de Dam gebezigde taal van ‘respect en verdraagzaamheid’ als bewapening tegen ‘haat en geweld’. Waarbij correcte kringen dan de ‘haat’ bedoelen die zij zien in bijvoorbeeld GeenStijl. Over de haat die ze zelf verspreiden, het demoniseren van opponenten, zwijgen ze.

Jeannette Bougrab, de vriendin van de vermoorde Stéphane Charbonnier, had het in een interview met een Franse zender over hoe Charlie Hebdo soms werd beschuldigd van islamofobie en racisme door -zoals Terzake het vertaalde- ‘(Over) sommige linkse bewegingen’. Een uitspraak waar de Volkskrant geen melding van maakte in hun samenvatting van dat interview. Hebt u het elders in het correcte Nederlandse medialand wel meegekregen?
 

* Laten we het een keer simpel houden. Met eenvoudige logica. Als de man waar het allemaal mee begonnen zou zijn, net voor hij volgens de verhalen de allereerste keer ‘de stem van een engel, met boodschappen van god’ in z’n kop kreeg, door een grote steen uit de koepel van de grot waar dit gebeurde was verpletterd, hadden we nu wereldwijd geen last van ‘allah-aqbar’ gekrijs, geknal en geplof. Mogelijk hadden circa anderhalf miljard mensen nu dan andere krankzinnigheid aangehangen, maar in ieder geval niet deze krankzinnigheid.