ThePostOnline

Peiling Maurice de Hond: VVD in de lift in aanloop naar verkiezingen

08-03-2015 09:45

Na een periode van 3 maanden met weinig verschuivingen is het deze week wel raak. De VVD stijgt 4 zetels (naar 21), de PvdA 2 (naar 15) en 50PLUS 1 (naar 3). PVV en D66 dalen er 2 (naar resp. 26 en 22). CDA, SP en GroenLinks dalen er 1 (naar resp. 23, 17 en 8).

peiling-2015-03-08

Steun voor ‘jihadisten uitspraak’ Rutte

De stijging van de VVD is deze week terug te voeren op twee ontwikkelingen. Het gevoel dat de economie aan het verbeteren is en het daarop inspelen door Premier Rutte, hetgeen aanslaat bij een deel van de VVD-kiezers.

De keuze van Premier Rutte bij het RTL-debat voor de stelling dat hij liever heeft dat jihadisten daar sneuvelen dan naar Nederland terugkeren heeft een duidelijk electoraal effect. Vrijwel alle VVD- en PVV-kiezers stonden achter die keuze, evenals veel andere kiezers. Zelfs onder D66-kiezers was 39 procent het met hem eens.

Het voorstel van D66 en CDA om te bezuinigingen ten behoeve van lastenverlichting wordt door maar 24 procent van de kiezers gesteund. Bij D66-kiezers is daarvoor maar een kleine meerderheid.

Eigen kiezers keren terug

De stijging van VVD en PvdA komt doordat de kiezers van die twee partijen uit 2012, die in grote mate aangaven hetzij niet meer op deze partijen te stemmen of daarover te twijfelen, nu wat meer deze partij noemen. Dat heeft ook als gevolg dat de partijen die stegen onder invloed van dit verlies van VVD en PvdA, nu wat minder winnen. PVV en D66 hebben daar het meeste last van.

Hoewel een meerderheid van kiezers vindt dat Opstelten en Teeven moeten aftreden (onder de VVD-kiezers vindt 40 procent dat Opstelten moet aftreden) levert dat de VVD op dit moment dus electoraal geen schade op.

Rutte winaar RTL-debat

Ook was Rutte volgens ons onderzoek (pdf) de winnaar van het RTL-debat, op de voet gevolgd door Roemer. Samsom en Buma scoorden laag.

Als deze ontwikkelingen zich de komende week doorzetten neemt de kans toe dat VVD+PvdA+D66+ChristenUnie+SGP wel 38 zetels in de Eerste Kamer halen. Volgende week komen we met een prognose per provincie en voor de Eerste Kamer.