De vergeten liedjes van de Top 2000

04-12-2013 20:01

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zet ThePostOnline iedere dag een vergeten liedje dat niet of heel laag in de Top 2000 staat online. Mét toelichting. Tegenargumenten kunnen uiteraard terecht in de reacties.

Het is grappig dat de meesten Melanie Safka kennen van haar liedje Brand New Key. Naast natuurlijk Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down, Ruby Tuesday en Beautiful People. Ondanks dat het liedje op Spotify het meest beluisterde nummer ooit is, heeft het liedje nog nooit in de Top 2000 gestaan.

Wellicht heeft het ermee te maken dat niet iedereen weet van wie het liedje is. Althans, ik kwam er pas tijdens een karaoke achter van wie dit liedje was en hoe het heette. Ook staat het nummer wel bekend als The Rollerskating Song. Toch stond het nummer begin jaren 70 in Amerika, Canada en Australië op nummer één, in Engeland op nummer 4 en werd het in verschillende films gebruikt. Maar schijnbaar heeft het bij het Nederlandse publiek niet écht veel indruk gemaakt.

In tegenstelling van wat het nummer doet vermoeden, gaat het Melanie niet op de nieuwe sleutel van de jongen langs wiens huis ze de hele tijd rijdt. Een beetje eng klinkt het wel, alsof ze hem aan het stalken is. Niet helemaal, ze heeft daadwerkelijk een smoesje. Ouderwetse rollerskates hadden een zogeheten key, die kun je vervangen door een schroevendraaier. Melanie’s brand new rollerskates hebben hun key verloren, ze hoop dat hij ze kan repareren.

Het nummer was ook redelijk controversieel, er zitten wat seksuele verwijzingen in het nummer. Dat klopt volgens Melanie wel: “Ik heb het nummer op een avond in een kwartiertje geschreven. Ik vond het lief met zijn jaren 30-deuntje. Een sleutel en een slot zijn altijd Freudiaans geweest, maar er zit geen diepe, serieuze boodschap in dit liedje. Mensen kunnen er wel dingen in zien. Dat heeft er voor gezorgd dat er fantastische verhalen zijn verzonnen om het liedje, in sommige landen werd het zelfs van de radio verbannen.”

Dat lijkt alles behalve een goed idee, hoewel het nummer tóch de Top 2000 nog nooit heeft gehaald. Waarom? Geen idee. Dit vrolijke liedje kan er prima in. Of sowieso vaker op de radio.

Ingelise de Vries (dictator van TPO Cult) pretendeert een goede muzieksmaak te hebben. Die dringt ze maar al te graag op in deze ietwat persoonlijke rubriek. Om het wat minder persoonlijk te maken, ontvangt ze graag suggesties in de reacties, via Twitter of in de mail.