Column

Aan fact-free EU-bashen heeft helemaal niemand iets

10-02-2013 22:06

Goed volk noemt Neelie Kroes in één adem met Adolf Hitler. Althans, zulks deed Jan Bennink in zijn column op de site van de Volkskrant, en laten we voor het gemak even aannemen dat de Volkskrant haar eigen columnisten als ‘Goed Volk’ beschouwt. Neelie Kroes had het namelijk gewaagd publiekelijk haar irritatie uit te spreken over het visieloze gesjoemel en gebeknibbel van de regeringsleiders op de Eurotop, en had daarbij opgemerkt dat ze soms weleens het idee had dat Europa te belangrijk was om aan politici over te laten. Niet zo’n handige uitspraak, als je je bewust bent van de mate waarin EU-hysterici momenteel ieder potentieel smetje op het EU-blazoen uitvergroten tot ongekende inbreuken op onze democratie en onze vrijheid.

Orwell

Als het over de EU gaat, is George Orwell zelden ver weg, en liggen Mao, Stalin en Hitler op de loer. De EU is een duistere totalitaire macht die ons indoctrineert, in het keurslijf dwingt, en ons alle denkbare individuele burgerrechten afneemt. Althans, zulks willen de EU-hysterici onder ons het doen voorkomen. Het is alleen niet waar. Natuurlijk is het niet waar – de EU is een samenwerkingsverband van de best functionerende parlementaire democratieën in de wereld, van landen die extreem goed scoren als het gaat om burgerrechten, welvaart en (pers)vrijheid. Er is absoluut veel dat veel beter kan, en er is een zinderend democratisch deficiet (daarover morgen meer van mijn hand), maar de Europese Unie heeft niets te maken met de totalitaire bureaucratieën van de Sovjet-Unie, China of Noord-Korea. Iedere vergelijking in die richting is – simpelweg – platte stemmingmakerij.

Wat ronduit stuitend is, is dat alle berichten die er de afgelopen weken opduiken – stuk voor stuk, en zonder uitzondering – gaan om zaken die hetzij overdreven, hetzij verdraaid, hetzij uit hun verband gerukt worden. Ziehier het voorspelbare lot dat de woorden van Neelie Kroes trof: de kritiek die ze had op de Eurotop is naar de achtergrond verdwenen, wat resteert is de net onhandig geformuleerde uitsmijter dat de EU beter af zou zijn zonder politici. Uitvergroot, uitvergroot en nog eens uitvergroot. En, hup, voor je het weet wordt Kroes – nota bene een van de meest liberale politici die we in Nederland hebben – in één adem genoemd met Adolf Hitler. Op de website van één van ’s lands grootste kranten. Chapeau voor de redactie.

Tendentieuze Bagger

Het stuk van Bennink is sowieso representatief voor de tendentieuze bagger die momenteel van Eurofobische zijde over ons uitgestort wordt. Alle feiten die Bennink in het stuk noemt zijn op z’n minst aangedikt, soms verdraaid, en soms totaal uit hun verband gerukt. Bennink doet of er een EU-organisatie gaat komen die al onze gegevens mag inzien, inclusief de medische. Dat heeft Bennink gelezen op de Daily Mail, de meest betrouwbare krant van het continent. Maar de Daily Mail maakt wel een heel mooi verhaal van een pakket niet zo spectaculaire maatregelen dat vooral tot doel heeft de online veiligheid beter te waarborgen. ENISA bestaat niet uit ‘super spies’.

Bennink hoort ‘dat er een vaste EU spion in Den Haag komt zitten om onze uitgaven te controleren’. Dat is wel een heel ruime uitleg van de ‘European Semester Officer’. Een spion kun je iemand die in alle openheid opereert kwalijk noemen. Het is eerder een logisch gevolg van het feit dat je binnen de Eurozone harde afspraken maakt over begrotingsbeleid. Of dat wenselijk is, is een ander verhaal. Het onnodige gebruik van grote woorden, het voortdurende gescherm met totalitaire controle, wekt eerder irritatie dan dat het overtuigt.

Eurofilie-test

Bennink hoort ook dat politieke partijen op eurofilie gekeurd zouden worden alvorens ze ‘in het Europese parlement worden toegelaten’. Dat is totale lariekoek. De kiezer kiest, en de EU bepaalt niet wie er wel of niet op de kieslijst komt te staan of wie er in het parlement komt. De EU bepaalt ook niet hoe parlementsleden zich verenigen in grotere clubs, en áls de EU al criteria heeft voor de financiering van partijen, dan zal het al dan niet eurofiele gehalte van die partijen daar nooit een rol in spelen. Daar zal het Europarlement nooit mee instemmen.

Dan hoort Bennink ook nog dat de EU twee miljoen euro belastinggeld uittrekt om onze vrijheid van meningsuiting te dwarsbomen op de social media. Alweer: tendentieuze bullshit. Niemand wordt een strobreed in de weg gelegd, iedereen kan zeggen of denken wat hij of zij wil. Niemand kent bovendien de precieze plannen van het Europarlement op dit punt: het gaat om door de Daily Telegraph gepubliceerde parafrasering van een document dat niemand gezien heeft. Als functionarissen van het parlement, of beter, parlementariërs, het debat willen aangaan met kiezers via de social media, dan is er niets dat hen daarin belet. Je kan daar van alles van vinden, maar de vrijheid van meningsuiting wordt niet gedwarsboomd. Als journalisten bovendien hun werk doen, is het bovendien eenvoudig de zinnige informatie te scheiden van de onwenselijke propaganda.

Gebrul verhindert het debat

Dat brengt me bij mijn punt: de EU is 1984 niet. Het is ook niet China of de USSR. Het voortdurende, ongerichte gedemoniseer van de EU, het tot in het absurde uitvergroten en decontextualiseren van kleine, schijnbaar onwelgevallige details in plannen, nota’s of rapporten, het slaat goeddeels nergens op, en het kweekt meer stemming dan dat het leidt tot vruchtbaar debat.

Sterker: het feitenvrije boegeroep staat het debat in toenemende mate in de weg. Het stoot mensen af die óók vragen hebben over Europa, en problemen met de gebrekkige democratische legitimiteit, maar een hekel hebben aan tendentieus populistisch gebrul. En dat is verdomd vervelend, want er is ontzettend veel waarover we het zouden moeten hebben als het om de EU gaat. In alle rust en redelijkheid, zonder al die voortdurende grote woorden. En zonder George Orwell.