Boeren, hoeren en ‘middagdutjes aan de FHJ’


: 15-05-2012 11:00 uur

Factcheck staat er dit blok in mijn rooster van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. “In deze periode controleren jullie, vierdejaarsstudenten, berichten uit de media”, zegt de docent tijdens de eerste vergadering. Zijn toon is dermate optimistisch, dat die meer doet denken aan Yvon Jaspers die een boer meedeelt dat hij slechts zeven brieven heeft gekregen, maar dat zijn droomvrouw daar ongetwijfeld tussen zit. De docent vervolgt zijn introductiepraat door te vertellen dat dit project zo’n groot succes is, dat het is overgenomen door andere opleidingen en door nrc.next. “En we krijgen er waarschijnlijk ook nog een prijs voor”, voegt hij glunderend toe. Aan enthousiasme geen gebrek.

Koffie drinken
Over op de inhoud: we krijgen twee dagen per week de tijd om aan onze artikelen te werken, zeven weken lang. De bedoeling is dat iedereen drie berichten uit de media natrekt en daar drie stukken over schrijft. De studenten die de eindredactie voor hun rekening nemen, hoeven slechts één verhaal te maken. Wacht even, één verhaal in zeven weken? Joe, ik ben eindredacteur! Niet omdat ik niet van schrijven houd, dat is naast eten mijn favoriete bezigheid. Puur omdat ik ertegenop zie om, als student, journalisten op de vingers te tikken. Dat is uiteindelijk toch wat we moeten doen. “Hé journalistje, waarom heb jij je feiten niet goed gecheckt?”

Toch is dat niet wat we doen. We vullen onze tijd met koffie drinken, babbelen en door de school huppelen. Regelmatig ga ik even naar huis voor een middagdutje. Dit alles tot het tijd is voor de middagvergadering. Daarin dient iedereen verslag uit te brengen over zijn bevindingen van die dag. Gelukkig kan ik net zo goed liegen als eten, dus door die vergadering bluf ik me wel heen. Daar ligt het probleem van dit project: ik voer geen fuck uit en kom ermee weg. Natuurlijk is het aan jezelf om te produceren. Wanneer de docenten echter zó weinig productiviteit verwachten, gaat de meerderheid van de studenten daarin mee.

Producties maken
Nu is dit wel vaker het geval met FHJ-projecten die door de docenten met veel bombarie worden aangekondigd; die blijken voor de studenten helemaal niet te werken. Neem nou het project uit het derde jaar, waarin je drie maanden doorbrengt op de redactie van het Brabants Dagblad om producties te maken. In twaalf weken kan je er zeker twaalf maken. Mijn werktempo was niet anders dan dat van mijn studiegenoten en ik maakte er vijf. Deels omdat ik iedere dag uren uittrok voor de lunch, deels omdat er een coffeeshop tegenover de redactie zat, maar voornamelijk omdat ook hier zo belachelijk weinig van ons werd verwacht. En dat terwijl ik het wel kan; op stage werk ik elke dag keihard en trouw schrijf ik ieder weekend een brief voor oma.

Factchecken heeft zeker een leerzame kant: het natrekken van bronnen en onderzoeksrapporten. Dat zoiets nuttig is, blijkt wel uit het artikel van Linda Duits, waarin zij zich ontpopt tot ware factchecker. Niet alles geloven wat je leest en hoort, is de gedachte achter het project. Waarom mijn docent dan wel zomaar aanneemt dat wij zeven weken heel hard hebben gewerkt, kan ik dan ook niet snappen. Waarschijnlijk wil hij het graag geloven, net als Yvon Jaspers die wil geloven dat alle boeren ooit liefde vinden. Ik geloof dat sommige boeren alleen liefde zullen vinden als ze ervoor te betalen.

Dus lieve boeren, houd op met dat gejank en ga naar de hoeren. Dus lieve FHJ, het is niet erg als een project niets voorstelt. Doe alleen niet alsof je iets geweldigs in handen hebt. Het enige geweldige waren de vele uren slaap die ik heb ingehaald dankzij al die middagdutjes.

CC-Foto: Kevan Davis

Reacties:

 1. Benieuwd of de auteur van dit stukje ook zo hard zal werken (en lachen) als ze écht moet schrijven voor haar geld.

 2. Tim:

  Intrinsieke motivatie, iemand?

 3. Wesley:

  Hebben ze bij de FHJ geen intern blaadje voor studenten ofzo? *mompelt iets over een doelgroep*

 4. Typerend dat een groot deel van de studenten zelfs drie verhalen niet op tijd krijgt afgerond. Vraag me af hoeveel journalisten de auteur zelf ‘op de vingers heeft getikt’.

  “We vullen onze tijd met koffie drinken, babbelen en door de school huppelen. Regelmatig ga ik even naar huis voor een middagdutje.” Dan weet ik het wel.

 5. Volgens mij heeft dit meer te maken met de motivatie van de studenten dan met de FHJ. “waarin je drie maanden doorbrengt op de redactie van het Brabants Dagblad om producties te maken. In twaalf weken kan je er zeker twaalf maken. Mijn werktempo was niet anders dan dat van mijn studiegenoten en ik maakte er vijf.”

  I rest my case.

 6. Jan:

  Nou, die komt er wel… NOT Ik zou zeggen: hou eens op met dat gezeik op opleiding of docenten en kijk eens wat meer in de spiegel… Daar kom je verder mee in het leven.

 7. Thom:

  Tsja, maar ze kreeg wel een 8 als beoordeling voor het project. Misschien zegt het dan toch iets over de opleiding.

 8. Noortje:

  Leuk verhaal, Rebecca. Ik geef je een 8+.

 9. Rob van den Bogaard:

  Deze mevrouw kan duidelijk niet nadenken, die is dus rechts.
  Mensen die wel nadenken zijn links.
  Zo objectief zijn we dan ook wel weer aan de allerbeste hbo journalistiekopleiding van Nederland. Of in ieder geval Tilburg.
  Nu ga ik weer verder met schaamteloos de PvdA promoten in mijn colleges, toch niemand die me tot de orde roept.
  Waardevrij onderwijs? Niet in de journalistiek! Journalistiek = links!

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/11/bewijs_snoeihard_racisme_op_fo.html

 10. Meie:

  Ei, ei, ei, ik ben zo blij want er zit ‘ei’ in mijn naam en dat weet ik dankzij deze fantastische schrijfster.

 11. Bram Vermeulen:

  En dat moet de toekomstige journalistiek vertegenwoordigen? Triest….

 12. De echte Rob van den Bogaard:

  Het zou toch wel prettig zijn als iedereen onder zijn eigen, echte naam zou reageren. Reacrie nr 9 is niet van mij !!

 13. De ervaring leert dat de auteur van dit artikel een enorm leuke tijd tegemoet gaat. Op scholen voor journalistiek kunnen ze namelijk heel goed met kritiek omgaan. Op de FHJ zijn ze er zelfs koning in.

  Zo kregen ze laatst bezoek van een cameraploeg van Editie NL, een RTL programma, die kwamen checken of het op de FHJ ook zo beroerd was gesteld met de kennis van de Nederlandse taal. Viel alleszins mee, maar toen één van de studenten een simpel Nederlands woord geen betekenis kon geven wilde hij opeens niet meer in beeld.

  Vervolgens werden docenten woest, jaja het gaat hier nog steeds over docenten journalistiek, op de professionele journalisten van het RTL programma en werd er geroepen dat “dit niet de afspraak was” en werd er zelfs gedreigd met *proesterdeproest* de Raad voor Journalistiek. Je begrijpt dat RTL danig was geintimideerd met dergelijke striemende argumentatie.

  En dit is nog maar één van de vele anekdotes. Ook leuk zijn bijvoorbeeld de docenten van de FHJ die je per mail gaan stalken omdat je een column hebt gescheven over het feit (let op het woord ‘feit’) dat de FHJ vrijwel standaard jaarlijks als slechtste hbo uit de bus komt. Gewoon blijven drammen dat het ook echt wel een hele leuke opleiding is hoor! Ja, alleen is het bestuur zo hbo gecorrumpeerd dat alles wat er wordt aangeraakt verandert in typisch Hollandsche hbopoep.

  Echt waar!

  Wie InHolland wil vergeten doet er goed aan zich in te schrijven voor de FHJ. Niet ter lering, wel ter kostelijk vermaak.

  Enfin, laat de JIJ-bakken en scheldpartijen maar weer losbarsten want de ervaring leert dat de studenten FHJ, de toekomstige journaliaten van dit land, daar in ieder geval wél goed in zijn.

  Toch ook nog een hele prestatie.

 14. Ik ben de enige echte Rob van den Bogaard. Te herkennen aan redactiecode: 466792.
  De webmaster en Wim Heitinga weten er van.

  Met vriendelijke groet,
  Rob van den Bogaard.
  Code: 466792

 15. Hoi Bert,

  Hebben wij niet eerder kennis gemaakt? :)

 16. Krachtmeester:

  LOL @ “Engie”.

 17. Carmen:

  Graag wil ik me aansluiten bij een aantal reacties hierboven: Een studie is wat je er zelf van maakt en waardoor je vervolgens boven de rest kan uitstijgen.
  Ik begrijp dat mevr. Hooper hier geen behoefte aan heeft. Prima.
  Maar wat wil je dan bereiken in de journalistiek? Ga maar gezellig plantsoentjes schoffelen, kan je ook lekker veel koffie drinken en babbelen…

 18. Hoi Mathias!

 19. Teun:

  Beste Rob,

  Daar ik verwacht dat de meeste bezoekers hier het niveau van de FHJ wel ontstijgen, hadden wij allemaal in de gaten dat de reactie van de ‘neppe’ Rob ook van een ‘neppe’ Rob afkomstig was. De auteur poogt overduidelijk ook niet de indruk te wekken dat hij de ‘echte’ Rob is. U heeft klaarblijkelijk geen al te hoge pet op van de bezoekers van deze site.

  Wat me weer tot het volgende brengt: de melding dat u niet die eerste reactie schreef is nutteloos. Wellicht kunt u de tijd die u gebruikt om te reageren beter gebruiken om op de inhoud in te gaan? Die van het artikel, of die van uw valse alter ego, bijvoorbeeld.

  Ik kijk er naar uit.

 20. Roy:

  Jaartje FHJ gedaan in de avonduren, ik droom er nog wel eens over.

  Mevr. Hooker is een voorbeeld van een ‘studente’ die het daar wel zal redden!

 21. Nanda:

  Een hbo-diploma binnenslepen door te dutten getuigt m.i. van een prima inzet.

 22. Engie Rob:

  Ik vind het alleen niet zo leuk dat Rebecca ‘Mevrouw Hooker’ wordt genoemd :( Dat hoeft dan ook weer niet meteen!

 23. Mariek:

  Geweldige colomn! Ik heb hardop gelachen!! Zo erg dat ik bijna van mijn stoel was afgerold..

  Jammer, maar helaas herken ik onze FHJ gelijk als het op bepaalde punten aankomt. Zelf zat ik ook vaker in de kroeg bierviltjes en andere mensen te beschrijven. Puur omdat de motivatie van mij en mijn medestudenten ver te zoeken was.

  Deels lag dit zeker bij de docent, aangezien zij vaak te druk waren met kletsen op de gang en koffie drinken achter hun bureau. Koffie drinken is niets mis mee natuurlijk, maar als je als docent vaker je Facebookpagina dan de productiviteit van je studenten checkt, dan klopt er voor mijn gevoel iets niet.

  Gelukkig ben ik momenteel een succesvolle columniste. Dat komt omdat ik op de FHJ iets heel belangrijks geleerd heb: doen waar je WEL zin in hebt. Dan maak je nog eens wat mee :)

  Way to go, miss Hooper!

 24. Kristie:

  Beetje jammer dat fhj-studenten door dit soort columns weer allemaal over een kam geschoren worden. Oké factcheck is niet het meest arbeidsintensieve project, maar er zijn genoeg studenten hier die wel hard werken voor hun diploma en zeker niet voor middagdutjes naar huis zijn gegaan.

 25. Tom:

  Kunnen we niet gewoon met zijn allen concluderen dat geen enkele hbo je het vak gaat leren? Journalist word je met je poten in de modder. De FHJ is hooguit een paar laarzen die er voor zorgt dat je poten niet meteen zeiknat worden (om er maar eens een bijzonder slechte metafoor op los te laten).

 26. Florine:

  Geweldige en leuke column. Ik wilde dat ik zo’n opleiding genoot. Bij wordt er niet genoeg koffie gedronken en gedut

 27. Bob:

  Waar blijft de column over de Broodjes Journalistiek op FHJ? 3 euro voor een pistolet!!!!

 28. Juliette:

  Koffie drinken en middagdutten, en dan ook een 8 halen. Het kan op de FHJ. Erg herkenbaar. En gelukkig maar, want genieten is ook belangrijk. Ik vind het een leuke column!

 29. Geniaal om te zien dat zoveel mensen dit artikel allemaal zo serieus nemen.

  Bijna medelijden opwekkend om het zacht uit te drukken.

  Vermakelijk artikel met een mooie korrel zout het 1 en ander op de korrel nemen!

  Get a sense of humour or at least give a try

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten