Column Wytze Russchen – Eurocrisis: Wie bepaalt, betaalt niet


: 18-05-2012 11:00 uur

‘Brussel’ pakte vorige week uit met sombere vooruitzichten voor de Nederlandse economie. Eurocommissaris Ollie Rehn schaalde ons in bij de minst presterende landen. Wel was hij optimistisch over het Kunduz-pakket; de 3 procent blijft hier heilig en daarom is Nederland niet echt stout. In andere landen is men bezuinigingsmoe, zoals Frankrijk en Griekenland. De broekriem kan wel wat losser, vinden de Fransen. Want er moet wel geleefd worden. Eerder stoppen met werken, gefinancierd met een belastingtarief van 75 procent voor de ‘superrijken’. Fransen dromen van vier vakanties per jaar, vierdaagse werkweken en om vier uur thuis. “Du vin, du pain et du  Boursin.” Werken is voor de dommen. Duitsers bijvoorbeeld. Die zullen wel weer betalen.

Superfrau Angela
Maar Duitsland is wel goed, maar niet gek. Na het redden van de Grieken, die er nu helemaal een potje van maken, is de moussaka op. De liefde van Merkel zal noch door de maag gaan, noch door de portemonnee. En zelfs Superfrau Angela is na de regionale verkiezingen niet langer onaantastbaar. De reactie van de beurzen op de verkiezingsuitslag in Frankrijk en Griekenland was veelzeggend: de kiezer bepaalt, maar wie betaalt? Griekenland de eurozone uit donderen is opeens niet zo’n onaantrekkelijk scenario meer…

Het moet van Brussel, maar Brussel werkt zelf niet mee. Diezelfde Commissie die stelt dat iedereen de broekriem moet aanhalen, wil zelf een budgetverhoging van 6,8 procent. Dat is die club van Ollie Rehn die onze begroting moet ‘afzegenen’. Europa maakt de ernstigste crisis door ooit, maar wil er graag bijna 7 procent bij. Wie doet daar in vredesnaam de PR, een stand-up comedian of een Franse socialist? Het is alleen geen grap – ik noem het politiek autisme.

Zoete lieve Gerritje
Leuker kunnen we het niet maken, was de slogan van de Belastingdienst. Dat geldt ook voor de Europese financiën. Het geld is op. De Europese solidariteit idem. Kent u dat liedje nog: ‘Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje’? Een oud Hollands liedje. De nieuwe Franse President heet weliswaar Hollande, maar zijn voornaam is Francois en zeker geen Gerritje…

Democratie is een Grieks woord, maar in crisistijden is democratie vooral onhandig. Crisis is óók al een Grieks woord. Nieuwe verkiezingen en misschien zelfs helemaal Europa uit. Waar het ooit is begonnen… Europa zonder solidariteit riskeert implosiegevaar. De kiezer bepaalt nog maar ten dele, maar wil niet meer meebetalen. Alpha en omega, het begin van het einde? Ik deel de Brusselse somberheid, maar niet louter wegens de economie. Europa staat op springen.

Wytze Russchen is lobbyist in Brussel. Hij spreekt tweewekelijks audiocolumns uit voor Euranet.

Over de auteur: Wytze Russchen

Wytze Russchen is lobbyist en Auteur van ‘Het Oliemannetje – toplobbyist in Europa’. Tevens voormalig VVD-kandidaat voor het Europees Parlement (1999 en 2004).

Reacties:

  1. Michiel Mans:

    O maar het is nog gekker Wytze. Schandaliger zelfs. In 2011 moest voor 11 (10) miljard aan EU-betalingen worden doorgeschoven, wat een tekort betekende van 7,8 of 8,7 procent, afhankelijk van welk budget je het in deelt. De EU heeft er namelijk twee voor haar begroting. Zelf noemen ze dit tekort vreemd genoeg een surplus van 1 procent. Voor 2012 dreigen ze 18 miljard te gaan missen, wat op een tekort van 12,2 of 13,9 procent neerkomt. Brussel lijdt zelf behoorlijk aan de Griekse ziekte.

  2. Maciste:

    Om welke economische crisis het ook gaat, die wordt altijd opgelost over de rug van de middenklasse. Laat nu net Karl Marx die groep over het hoofd hebben gezien bij het schrijven van “Das Kapital”, anders was zijn voorspelling van een onafwendbare wereldwijde sociale revolutie op zeker uitgekomen. Maar dat kan alsnog, alle partijen verenigd in het Kunduz-akkoord (waarvoor men inmiddels het eufemisme “lenteakkoord” heeft bedacht) hebben daartoe een pact gesloten. Helaas is de opposiie geen alternatief, die roeien de middenklasse vanuit de onderlaag uit.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten