Door slechte economische cijfers komt Obama van koude kermis thuis na succesvolle conventie

NOTD (klein)

: 08-09-2012 10:30 uur

Terwijl President Obama zijn conventiespeech uitsprak, wist hij waarschijnlijk al welk groot nieuws de volgende ochtend bekend zou worden. In de maand augustus zijn er slechts 96.000 nieuwe banen bijgekomen. Dat is minder dan de maanden ervoor en aanzienlijk lager dan de verwachtingen. De werkloosheid is wel iets gedaald; van 8,3 procent naar 8,1. Maar dat is om de slechts denkbare reden. Veel mensen zijn opgehouden met te zoeken naar nieuw werk.

Het gevolg van deze cijfers voor Obama is dat acht uur nadat hij Amerika heeft verteld dat het beter gaat met de economie, uit cijfers blijkt dat het herstel heel langzaam verloopt. Dat had hij natuurlijk graag anders gezien. Obama benadrukte vrijdag dan ook dat het beter moet maar, “business once again added jobs for the 30th month in a row.” Mitt Romney reageerde vrijdag kritisch op een campagnebijeenkomst: “After the party last night, the hangover today, the jobs numbers were very dissapointing.

De vraag is echter of deze cijfers er toe doen in politiek opzicht. De cijfers zijn de ene maand is iets beter en de andere maand iets slechter maar ze schetsen grofweg hetzelfde beeld van de economie. Er is sprake van herstel maar wel heel langzaam herstel. Het is volgens economen onwaarschijnlijk dat de werkloosheid zal dalen tot beneden de acht procent. Het is goed denkbaar dat de huidige economische situatie al ingebakken zit in de peilingen. Pas bij een drastische verandering, zal het effect hebben op de peilingen. De banengroei in juli was relatief goed maar dat was niet terug te zien in de peilingen.

Het meest nadelige effect voor Obama is dan dat dit de aandacht wegneemt van zijn conventie die over het algemeen wordt gezien als een groot succes.

Kort nieuws

 • Clint Eastwood heeft eindelijk onthuld wat de bedoeling was van zijn veel bekritiseerde monoloog met een lege stoel op de Republikeinse conventie. Het idee om de stoel mee te nemen op het podium kwam tot hem net voordat hij op moest. Hij had geen verhaal voorbereid. De kritiek op zijn optreden wijst hij van de hand.
 • Drie miljoen minder Amerikanen keken naar de conventiespeech van Obama in 2012 vergeleken met 2008. Er keken donderdagavond 35,7 miljoen Amerikanen. Dat is echter nog steeds zes miljoen meer dan Romneys speech.
 • Volgens data die vrijdag is vrijgegeven door Gallup vindt 52 procent van de Amerikanen dat Obama het goed doet. Dat is het hoogste aantal sinds mei 2011, de maand waarin Osama bin Laden werd gedood. De peiling is afgenomen van dinsdag tot donderdag, dus voordat Obama zijn speech gaf. Dit wijst er echter op dat de conventie goed is geweest voor Obama in de peilingen, terwijl Romneys conventie niet hetzelfde effect had voor hem. Meer peilingen zullen uitwijzen of deze trend echt is.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

Over de auteur: Victor Vlam

Victor Vlam Victor Vlam (1984, Eindhoven) is Amerika-kenner, debatexpert en Apple-liefhebber. Victor is opgegroeid in Amerika en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain. In het verleden werkte hij voor Debatrix, waar hij ondermeer landelijke politici trainde in debatvaardigheden. Daarnaast is Victor regelmatig in de media te zien om politieke speeches en debatten te analyseren (nrc.next, BNR Nieuwsradio, EenVandaag). Victor is voorzitter van de Nederlandse Debatbond.

Reacties:

 1. Peter Kraus:

  Toen Obama aantrad:
  * werkloosheid: 7.8%
  * modaal inkomen: ca. $55000
  * brandstofprijs: $1.84
  * federale schuld: $10.6 T

  Nu:
  * werkloosheid: 8.3%
  * modaal inkomen: ca. $51000
  * brandstofprijs: $3.82
  * federale schuld: $16 T

  Het stimulusplan van President Obama zou ervoor zorgen dat de werkloosheid nooit boven 8% zou komen. In 2009 steeg de werklooshed naar een niveau boven 10%, en het is nu nog steeds meer dan 8%.

  Als de arbeidsparticipatie in augustus 2012 gelijk zou zijn aan die van januari 2009, zou de werkloosheid nu 11.2% zijn.

  De cijfers voor banengroei lijken soms mooi, maar voor de natuurlijke aanwas van de bevolking zijn tussen 100 000 en 150 000 nieuwe banen per maand nodig. Dat wordt meestal niet gehaald.

 2. Jasper:

  Hier in NL is de prijs ook naar recordhoogte gestegen. Is dat dan de schuld van het kabinet Rutte-I?

 3. Peter Kraus:

  @Jasper

  “Hier in NL is de prijs ook naar recordhoogte gestegen. Is dat dan de schuld van het kabinet Rutte-I?”

  De kiezer is zeer gevoelig voor hoge brandstofprijzen en is geneigd dat de overheid aan te rekenen. Het is in de U.S. voor een deel het gevolg van het gevolgde beleid.

  President Obama heeft besloten dat de Keystone Pipeline voorlopig niet wordt aangelegd. De Canadezen drongen daarop aan, en meer dan de helft van onze olie komt uit Canada. Verder liggen de meeste oliebronnen op federaal land of op het continentaal plat. Zelden wordt toestemming gegeven daar olie te winnen.

  Een oorzaak van stijgende olieprijzen is het verminderde vertrouwen in de dollar. De OPEC verhoogt de prijzen niet zozeer omdat de vraag het aanbod overtreft, maar omdat olie wereldwijd in minder solide dollars wordt betaald. Daar is Obama wel verantwoordelijk voor.

  President Obama was met het oog op de verkiezingen zelfs van plan de strategische olievoorraad van het land aan te spreken. Die is bedoeld voor rampen of oorlogen, maar blijkbaar ziet Obama zijn herverkiezing ook als een geldige reden.

  De hoge brandstofprijzen in Nederland zijn de prijs van het socialisme, en van de weigering van overheden de olie-oligopolies aan te pakken. Je kunt dat de regering deels verwijten. Die is onderdeel van een socialistische systeem, met crony capitalism en hoge belastingen, dat onvermijdelijk tot hoge brandstofprijzen leidt.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten