Ebru Umar wálgt van Abdullah Gül


: 18-04-2012 11:30 uur

Wat voor veel Joden Israël is, is Turkije voor een doorsnee gastarbeiderskind: het beloofde land. Hoe het met de Joden zit weet ik niet, maar er is geen Nederturk te vinden die niet is opgegroeid met de gedachte ‘later’ naar Turkije te gaan. Later. Hoe mensen zich dat jaren en jaren hebben wijsgemaakt, ik weet het niet. Ik weet wel dat ik er nooit over gepiekerd heb later naar Turkije te gaan. Ben je belazerd. Mijn rationaliteit won het als kind al van de emotie: ja, Turkije is zálig. ZALIG. Maar halló, natuurlijk is Turkije zalig. Ik was er met vakantie. Ik was het gemiste kleinkind. Ik was bijzonder want ik sprak verschillende talen. Ik werd op handen gedragen. Poppedopje. Vakantie. Maar het jaar bestond uit zes weken vakantie, die tien dagen Zermatt en wat stedentripjes uitgezonderd. Een doorsnee dag in een doorsnee jaar zag er anders uit. Met verplichtingen de het leven léven maken. Naar school. Balletles. Pianoles. Buitenspelen. Huiswerk maken. Een beetje meisje zou zich voornemen om ‘later’ elke dag een vakantiedag te laten worden en als middel daarvoor een man in te zetten.

Zoals élke Nederturkse vrouw werd mij echter ingepeperd dat er maar één verantwoordelijk is voor de financiering en vormgeving van haar eigen leven: ik. Ebruutje Umar. Vrouwen konden alles bereiken wat mannen ook kunnen, werd mij verteld. En dat was vroeger wel anders. Toen trouwden meisjes, kregen ze kinderen, specialiseerden ze zich in de keuken en werden ze 350 procent afhankelijk van hun man. Die ze als het meezat niet fysiek mishandelde maar wel mentaal. Want welke man vindt een vrouw die niets anders doet dan voor de kinderen zorgen en koken na 18 jaar huwelijk nog boeiend? Of zelfs 18 maanden?

Nederturken
De generatie Nederturkse vrouwen, of eigenlijk Turkse vrouwen die mijn generatie Nederturken heeft opgevoed was zich hier erg van bewust. Later moet jij werken. Dat dat later in Turkije zou zijn, dat liet men in het midden maar het werd wel verwacht.

Bij mij thuis dus niet. Van kinds af aan lachte ik mijn ouders al uit – niet toe, maar uit. Naar Turkije?! Proest. Gekkies zijn jullie. Kijk ‘ns naar je bestaan hier. Wat wou je doen, dat opgeven? Om naar een land te gaan waar niets is? Om opnieuw te beginnen?! Nou toedeloe, zonder mij. Ze zijn nooit vertrokken, mijn ouders. En hebben mij nooit terechtgewezen in casu ‘later’ en ‘Turkije’. Ze luisterden verbaasd, alsof ik de echo van hun eigen gedachtes was.

Atatürk
Dat een vrouw een mening mag hebben, dat een vrouw gelijkwaardig is aan mannen is de generatie Turken van mijn ouders er ingeramd door Mustafa Kemal, Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek. Ja, noem hem een dictator. Een dictator die zijn wil als wet oplegde. En zijn wil was het onherroepelijke fundamentele recht dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen, terug te geven aan vrouwen. Het zijn altijd machthebbers, of het nou die met zwaarden of bijbels zijn, die vrouwen hun rechten ontnemen. Dictators van het geloof, despoten in een huishouden, dominante mensen – áltijd mannen – die bepalen wat een vrouw mag en moet laten. Zoals elke vrouw van mijn generatie ben ik fan van Atatürk, de generaal die niet alleen een veldslag in de Dardanellen won met de opbeurende woorden aan zijn manschappen: “Vandaag verwacht ik dat jullie sterven. Maar doe dat tergend langzaam zodat er hulptroepen kunnen komen.”

Mustafa Kemal gaf ook vrouwen hun rechten, een recht dat begon met het verplicht afleggen van de hoofddoek. De hoofddoek die de Islam vrouwen oplegt om hun gehoorzaamheid, ondergeschiktheid en minderwaardigheid aan mannen te tonen. Ja, noem Atatürk een dictator, ga je gang. Ik hou van dictators die vrouwen hun rechten teruggeven die door de hele geschiedenis van de mensheid, áltijd door mannen wordt afgepakt.

Fuck je verlichte islam, Gül
Vandaar dat ik walg, wálg van de Turkse President Abdullah Gül en zijn vrouw Hayrunissa die een ‘verlichte islam’ bepleiten. Verlicht my ass. Fuck je verlichte islam, Gül. Zelfs in islamitische dictaturen waar Khadaffi en Saddam heersten, zelfs in Arabische oliestaten lopen de vrouwen van staatshoofden er beschaafd bij. Beschaafd ja. Gelijkwaardig. Gül trouwde zijn vrouw op vijftienjarige leeftijd (de man was zelf 30, een detail dat me minder boeit) en vanaf die dag draagt zij een hoofddoek. Met als tekst: ook met een hoofddoek kun je als vrouw toegevoegde waarde aan de samenleving bieden.

Het is een foute uitspraak. In de ‘verlichte islam’ die Gül cum suis nastreven kun je als vrouw álleen toegevoegde waarde aan de samenleving bieden mét hoofddoek. Zeg mij nu wie hier de dictator is.

Mijn Turkse vriendin die ik de afgelopen weken in Turkije regelmatig heb gesproken weet inmiddels wat het beloofde land anno 2012 is: Canada. Ze is 42 jaar. Gelukkig getrouwd en een kind. Topcarrière. Haar man piekert er niet over om zijn dochter in Turkije op te laten groeien. Dan maar vakkenvullen in Canada. Want in het Turkije dat Gül cum suis nastreven zal hun dochter nooit kunnen bereiken wat voor mijn vrienden vanzelfsprekend was. Gelijkwaardigheid zónder het dragen van een hoofddoek.

Ebru Umar (Den Haag, 20 mei 1970, de zon begon te schijnen, de vogels zongen hun hoogste lied) schrijft wekelijks over wat ze meemaakt in de breedste zin des woords. Umar is columniste voor onder meer dagblad Metro en het opinieblad voor de sportieve man Men’s Health.

Over de auteur: Ebru Umar

Ebru Umar Ebru Umar Libelle-meisje. Turk. Geen allochtoon. Baas van Fabmagazine.nl. heeft een Quooker. Haat mensen. Ga weg.

Reacties:

 1. Goed stuk. Dank.

 2. Bobby:

  Prima stuk… je neemt de woorden uit mijn mond! Zelfs met verlichte Islam gaan we als vrouw gezellig 50 jaar terug in de tijd.. Nooit never niet!

 3. Kippekop:

  Mooie, scherpe column! Ik vind je columns voor De Jaap beter en interessanter dan die blèrstukjes in de Metro.

 4. wolf:

  bah trouwen met een 15-jarige.

 5. Ellen Kats:

  Goed stuk. Helemaal waar, vind ik. Maar ineens schrik ik: ‘ze’ kunnen je wel oppakken als in Turkije bent. Toch?

 6. Richard Dekker:
 7. Het beloofde land, waar je een pagina van het ministerie van propaganda op je scherm krijgt als je iets op Youtube wil zien. Het beloofde land, waar mensen over hun schouder kijken als je een onderwerp als geloof of politiek aansnijdt. Jaja, dat belooft wat!

 8. Ebru Umar +10 (kan ik later altijd nog naar de +20, de +50 en +100)

 9. Frederick:

  Tja, achterlijk land of niet. En toch heeft Turkije wel eens een vrouwelijke president gehad en Nederland nog nooit. Dankzij de Liberaal-Conservatieven weliswaar, maar toch. Het is in Nederland nog nooit zover gekomen.

  Verder denk ik dat het ontnemen van het recht tot vrije keuze [hoofddoek of niet], of het nu door Ataturk is of door Islamisten, nooit een goede zaak is.

  En ik geloof wel degelijk dat er een alternatief mogelijk is tussen deze twee kwaden.
  Bijvoorbeeld: onderwijs, voorlichting en… handhaving… van de rechtsorde die vrouwen hun vrije keus garandeert.

  En dat is niet “preventieve coups” plegen of dingen gaan verbieden die soms vrije keuze kunnen zijn.

  Ik doe ook graag een zonnebril op omdat ik geen zin heb in doorlopend broeierig oogcontact met geile vrouwen die vinden dat ik een goeie kop en “zulke mooie ogen” heb. Zijn die vrouwen fout? Nee. Ze mogen mij bekijken wat ze willen. Laat ik mezelf onderdrukken door de vrouwelijke lust? Nee. Maar ik heb er gewoon niet altijd zin in. Meestal niet zelfs. Mag ik mijzelf er voor afschermen als ik dat gewoon prettig vind? Ja. En als ik dat mag, dan mogen vrouwen dat ook. Ook als ze Moslim zijn.

  Je moet er alleen voor zorgen dat vrouwen in achterstandsposities, linksom of rechtsom, de mogelijkheid krijgen om zelf hun leven te bepalen en deze keuze zelf te maken – en daar ingrijpen waar het nodig is.

  Onderwijs, voorlichting, de rechtsstaat, handhaving waar nodig…
  Niet de keuze verbieden

 10. dick jansen:

  O, was dat zijn vrouw die uit het vliegtuig stapte. Ik dacht dat hij een mummie had meegenomen als relatiegeschenk.

 11. Sarah:

  @Frederick: Dát is pas fijn om te lezen! Het zou fijn zijn als de meerderheid er hetzelfde over dacht als jij. Misschien is dat ook wel zo, maar schreeuwt de ‘andere’ groep harder…

 12. @9. Nederland heeft dan ook maar één keer een president gehad, R.J. Schimmelpenninck tussen 1805 en 1806. Die noemden we overigens raadspensionaris.

 13. Rick Deckardt:

  Hoppa, weer en fan erbij. Goed!

 14. Richard Dekker:

  @9 Frederick.

  Niet dat ik er verder blij mee ben, maar Nederland heeft al meer dan een eeuw inmiddels vrouwelijke staatshoofden.

 15. Richard Dekker:

  Niet blij met de monarchie, bedoel ik.

 16. Ik snap Ebru’s woede enigszins, maar misschien moet ze eens een paar maanden in Turkije wonen om te zien wat er veranderd is sinds de AKP aan de macht is. De partij met een hidden agenda heeft namelijk velen geholpen en door hun staat Turkije op zo’n goede positie. En ja, ik ben nog altijd een linkse Turkse kerel, maar wie de positieve kanten van deze islamitische partij niet ziet, heeft zich niet verdiept in het Turkije van nu.

 17. Frederick:

  @ Sarah

  Schreeuwen mag. Vrijheid van meningsuiting – je weet wel.
  Hoort bij een rechtsstaat – net zoals stemmen.

  En net zoals het handhaven van grondrechten.

  Wat je misschien bedoelt is: wat te doen als de meerderheid van het land straks de grondwet wil veranderen en vrouwen wil dwingen tot het wel dragen van een hoofddoek.

  Niet OK nee – maar een beetje hetzelfde wat we nu hebben, alleen dan omgekeerd.
  Voor mij lood om oud ijzer.

  Als straks een PVV meerderheid bepaalt om het eerste artikel uit de grondwet te schrappen, dan is dat toch ook een zaak van het Nederlandse volk? Uiteindelijk.

  Al zal ik persoonlijk minder last hebben van / krijgen met fascistische militairen in Turkije dan van/met Islamisten.

  Helaas vrees ik dat een fascistisch corrupt militair schaduwbewind een recept is [geweest] – voor de opkomst van de politieke Islam.

  Al zul jij natuurijk beweren dat het zonder de militairen, met een normale strijdbare democratie die handhaaft waar nodig in plaats van onderdrukt, allemaal zo veel erger was geweest…

  Ik betwijfel het maar we gaan het zien…

 18. Ruis:

  @16: Zo praat men altijd de slechte kanten van onderdrukkers goed: hij deed me wel pijn, maar hij houdt ook van me; ja, ze vermoorden veel mensen, maar de treinen rijden nu op tijd; vrouwen worden weliswaar onderdrukt, maar de economie draait goed; etc.

 19. @Mozart: Ebru woont de helft van de tijd in Turkije.

 20. John:

  Jammer om te lezen dat je je droom

  Een beetje meisje zou zich voornemen om ‘later’ elke dag een vakantiedag te laten worden en als middel daarvoor een man in te zetten.

  niet waar hebt kunnen maken.

  Want welke man vindt een vrouw die niets anders doet dan voor de kinderen zorgen en koken na 18 jaar huwelijk nog boeiend? Of zelfs 18 maanden?

  Die zijn er gelukkig zat. Het is het toppunt van sneuheid als een vrouw haar identiteit uit haar werk moet halen. Dat een vrouw werk nodig heeft om zichzelf waardevol te voelen. Waar komt die leugen toch vandaan?

  Zodra je je identiteit uit dingen buiten jezelf moet halen, klopt er iets niet. Je bent waardevol om wie je bent. Een vrouw die niet werkt kan zichzelf heel goed op andere terreinen ontwikkelen.

  En als een vrouw niets anders doet dan voor de kinderen zorgen en koken, hoe zijn die kinderen er dan überhaupt gekomen.

  Ik kook zelf graag, maar ik kan me goed voorstellen dat een vrouw daar graag meer tijd voor zou willen hebben. Er is toch niets zo lonend dan om je gezin ‘s avonds een geweldige maaltijd voor te kunnen zetten. Eten koken is zoveel meer dan zorgen voor een bord vreten. Het is het creëren van een huiselijke sfeer, gezelligheid, gelegenheid voor een goed gesprek, gemeenschap (in de zin van samen zijn) en tegelijk denken om de gezondheid van degenen die je lief zijn door gezonde en gevarieerde maaltijden te maken.

  Niet elke week een patatje op zaterdag, sperciebonen op maandag, bloemkool op dinsdag … jakkie bah :(

  En ja, bij ons ben ik degene die de uitgebreide maaltijden kookt :) En dan zorgt mijn vrouw voor de sfeer. Zo hebben we regelmatig gezellige maaltijden met onze kinderen die bijna de hele avond duren. Gouden momenten van samenzijn!

 21. middle men:

  En alweer die hatelijke toon die in elke opsomming terug komt.

 22. Alibombalie:

  @ 20

  “Zodra je je identiteit uit dingen buiten jezelf moet halen, klopt er iets niet.”

  Best bijzonder als je geboren bent met een volledig ontwikkelde identiteit. Zodra je uit je moeders baarmoeder komt ben je bezig een identiteit te ontwikkelen aan de hand van je omgeving. Kinderen modelleren hun gedrag naar die van hun ouders, zo worden attitudes van ouders overgenomen door kinderen. Op een bepaald ogenblik wordt dit minder, want er komen andere mogelijkheden, zoals die van peers, en later ook het professionele arbeidsleven. Arbeid is een belangrijke vorm van zingeving voor mensen, daarvoor hoef je geen Marx te hebben bestudeerd.

  On-topic: Goed dat er schrijvers, essayisten en columnisten zijn die de situatie in Turkije nauwlettend volgen, want het is duidelijk dat er een grote machtsstrijd wordt uitgevochten binnen de Turkse instituten van staat en leger, met Gül’s islamitische agenda tegenover de seculiere agenda. Het is daarom verstandig de woorden van Gül met argusogen te volgen. Jammer dat er Nederlandse politici zijn die kinderachtig gaan lopen schelden aan de oppervlakte wat uiteindelijk geen drol oplevert.

 23. Deniz:

  Ach ja wat had je verwacht van iemand die hetzelfde gedachtegoed deelt als Theo van gogh.

  Je vraagt om beschaving en gelijkheid maar wanneer het om de keuze van andere gaat, toon je een heel ander gezicht. Je vergeet ff te vermelden dat mevrouw Gul persoonlijk ervoor kiest om een hoofddoek te dragen. Ze ging zelfs naar de Europese Hof van Mensenrechten om te vechten tegen het verbod op hoofddoeken in universiteiten in Turkije.. Ze wou graag haar studie afronden maar mocht het niet vanwege haar hoofddoek. Dus het gaat jou niet veel aan of ze een hoofddoek draagt of niet. Het is een persoonlijke keuze.

  By the way…. volgens uw redenatie zijn de inheemse bevolkingen van bijvoorbeeld Papua new Guinea of diep Afrika de meest beschaafde mensen want zij dragen het minst kleding. Soms alleen lapje voor hun edele delen EN zonder hoofddoekje. En mijn oude buurvrouw (autochtone Nederlander) met haar hoofddoek of de non in de katholieke kerk tegenover mijn huis, geen ene vorm van beschaving mee heeft gekregen.

  Met vriendelijke groet,

 24. Zeno Tobeli:

  Jammer dat Ebru Umar zich altijd van harde taal en confrontatie moet bedienen om een ‘punt’ te maken.

 25. Serhat:

  Ik volg op dit moment een economische master opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en mijn keuze om naar Turkije te gaan of niet is puur een rationele beslissingen en niet gebasseerd op emotie. Zo denken heel veel van mijn NederTurkse vrienden. Zij zien wat NOS correspondent Bram Vermeulen omschrijft:

  “Daar, op de grens tussen Turkije en de Europese Unie, dacht ik aan de verschillen tussen Nederland en Turkije, die nu hun 400 jaar oude diplomatieke betrekkingen met elkaar vieren. Nederland kruipt steeds dieper in zijn grot om te schuilen voor de gevolgen van globalisering, migratie en economische crisis. Zuinigheid is het nieuwe elan. Turkije, sinds de val van het Ottomaanse Rijk diep in zichzelf gekeerd, heeft de luiken voor de wereld wagenwijd opengezet. De regering droomt hardop en plant het ene megalomane project na het andere. Een kanaal dat parallel aan de Bosporus de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt, een derde brug over die Bosporus, hogesnelheidstreinen, extra satellietsteden rond Istanbul, Ankara, Diyarbakir. Het kan niet op. Het geld mag rollen. Zuinigheid? Niet hier. Ook dit zijn geen gescheiden ontwikkelingen, dit zijn communicerende vaten. Turkije trekt de investeerders aan die Europa vrezen. De Turkse economie groeide afgelopen jaar met meer dan 8,5 procent. Europa zit in een recessie.”

  Dus Ebru jouw column wankelt aan alle kanten daarom geef je ook persoonlijke verhalen en ervaringen in plaats van je mening te onderbouwen met feiten.

 26. Asli:

  Volgens mij was het zo dat je in Turkije als meisje met hoofddoek geen onderwijs mag volgen? Leg dat eens even uit dan?

 27. Fiona:

  Een hoofddoek draagt een vrouw dacht ik (al dan niet vrijwillig) omdat Mohammed heeft verordoneerd dat een vrouw ‘haar schoonheid moet bedekken’. Welke ‘god’ of ‘profeet’ heeft het beste met de mens voor als hij vindt dat de helft van de mensheid niet de wind in haar haren mag voelen, haar gehoor moet dempen en, zoals mevrouw Gül, haar zicht moet beperken met een lap stof?

 28. Asli:

  Denken dat vrijheid ‘de wind door je haren voelen’ is… Vrijheid betekent heel kort gezegd dat elk individu zijn of haar eigen keuzes mag maken. Ja, ook als jij het niet eens bent met die keuzes.

 29. Hatice:

  Ik draag zelf een hoofddoek en ik begrijp de situatie in Turkije niet minder dan Ebru. Mijn hoofddoek bedekt mijn haar, niet mijn hersenen. Ik herinner mij nog een column van Ebru van een aantal jaren geleden waarin zij het volgende schreef: “Dat de islam, een nare wrede godsdienst zou zijn die vrouwen onderdrukt, daar kijken Turkse vrouwen vreemd van op. Vrouwen worden op handen gedragen en “we leven in de 21ste eeuw hoor, of is jullie jaartelling in Amsterdam anders?”

  Het is altijd pijnlijk wanneer mensen tegenstrijdig zijn met zichzelf.
  U noemt de vrouwen van dictators zoals Saddam en Assad beschaafd. Beschaafdheid zit niet in je kleren, maar in het manier van denken. Beschaafdheid betekent niet dat je als een strandbal moet meedrijven op elke golf die voorbij komt. Wat stelt beschaafdheid nog voor als je duizenden mensen hebt vermoord? Als beschaving betekent, je lichaam zo veel mogelijk bloot stellen, dan zijn dieren beschaafder dan ons.

  Beste Ebru, uw kennis over de islam bestaat slechts uit wat u gehoord en gezien heeft op televisie. Islam heeft niets maar dan ook echt helemaal niets te maken Iran, Afghanistan of wat Wilders zegt. Integendeel, vrouwen in de Islam, met name de moeders, zijn verkozen voor het meeste respect en genegenheid. Voordat de Islam bestond, werden vrouwen als inferieur beschouwd. Ze waren minderwaardig aan de man. De Qoer’an leerde ons dat wij geen enkele vrouw minderwaardig moeten beschouwen. Het leerde ons dat wij elke vrouw moeten respecteren alsof het onze eigen moeder is. Het kan zijn dat sommige hedendaagse mannen in islamitische landen hun vrouwen minderwaardig behandelen. Dat heeft echter niets met de islam te maken, eerder met macho/mannen-cultuur. De onwetendheid van deze mannen is niet te wijten aan de islam.

 30. skyman:

  Overhaaste generilisatie en als je utopia vindt moet je.me.roepen.maar jij vindt daar ook wel een negatieve kant . Een.glas is niet halfleeg maar halfvol

 31. Fiona:

  Ik betwist die vrijheid niet. Ik zeg: denk eens na!

 32. Een verhelderend kort duidelijk betoog. Er bestaat nog goede jounalistiek.Thanks

 33. jelle:

  Mevrouw Gül strijdt dus voor het recht je als vrouw te laten onderdrukken.
  Ik mag dat wel, zulke doetjes.
  Het spettert er ook wel vanaf, als ik zo de beelden zie
  Leuk voor in Turkije, ze doen maar, maar hier liever niet.
  En over die “verlichte, gematigde” islam hoeven wij ons ook niet verwachtingsvol op te stellen.
  Meneer Erdogan vindt dat onzin.
  Gematigde islam bestaat niet.
  Islam is islam.
  Also sprach Erdogan.

 34. John:

  @Alibombalie

  Best bijzonder als je geboren bent met een volledig ontwikkelde identiteit

  Dat zei ik niet.

  Zodra je uit je moeders baarmoeder komt ben je bezig een identiteit te ontwikkelen aan de hand van je omgeving. Kinderen …

  Sleutelwoord: Kinderen. De meeste volwassenen worden geacht wel eigen keuzes te kunnen maken.
  De moreel verval van tegenwoordig kan niet aan vorige generaties worden toegeschreven, want die hadden over het algemeen veel hogere normen en waarden.

  @Deniz:

  Je vraagt om beschaving en gelijkheid maar wanneer het om de keuze van andere gaat, toon je een heel ander gezicht

  Wauw, dus jij beweert dat Gül dezelfde gedachten heeft als van Gogh!?!?
  Gül heeft het over etnische & religieuze discriminatie. Dat is precies wat in Turkijke nog steeds voor komt. Daarom herkent hij het natuurlijk ook zo goed.

  @Serhat:
  Maar degenen die in de samenleving niet mee kunnen komen hebben geen enkel sociaal vangnet. Ook in Antalya lopen nog steeds bedelaars rond omdat geen van hun islamitische broeders naar hen omkijkt. Zelfs degenen, al dan niet islamiet, die met BMW 6-serie van Hamann rondrijden gunnen hem geen blik waardig. Ook dat is Turkije.

  @Hatice:

  haar zicht moet beperken met een lap stof?

  Nou inderdaad, werd gister bijna aangereden door een moslima met zo’n lap stof omdat ze me niet gezien had. Ga je dan met je verkeersveiligheid!

  Sorry, maar ik vindt het niet zo slim om met een gezichtsbeperkende hoofddoek deel te nemen aan het verkeer. Kan mensenlevens kosten, dus goede reden voor verbod! Ik schrok me …. Ging er van uit dat ze me gezien had, zoals iedereen gedaan zou hebben.

  En je stelt dus dat de meerderheid van de moslims de islam niet begrijpen. Dat is nou precies wat mensen als Wilders, Robert Spencer en anderen zeggen. Opmerkelijk! Zouden ze dan toch gelijk hebben? In feite zeg je dus van wel.

 35. curvedwater:

  Volgens mij heeft die vrouw van Gül permanent zware hoofdpijn, met dat hoofddeksel op. Want we dénken dat het een hoofddoek is, maar het kan gewoon een soort kartonnen koker zijn, of een vilt-kap. Alsof ze goed ingepakt moet worden tegen de kou.Een soort ‘mister Ed’,. het sprekende paard, met de kap als dwingende oogkleppen..Met die gesteven glimlach.

  Vond het wel treffend gisteren: Bea en Rutte die hun loftrompetten in de reten van hr en mw Gül steken, en de directeur van Amnesty International Nederland die op radio 1 aangeeft dat de mensenrechtensituatie in Turkije slecht is, en onder de AKP, Gül en Erdogan, verder verslechterd. Je zult maar kritisch journalist zijn, of lid van de seculiere oppositie.. daar zit je dan in het gevang, wachtend op een concrete aanklacht, en nog langer wachtend op het proces, in de cel, omdat het op borgtocht vrijgelaten worden, of het in vrijheid het proces afwachten, in Turkije niet kán.

  En al lijkt Istanbul me een leuke stad, om daar te moeten leven zonder Youtube, het zou mij lijken alsof ik in Noord Korea woonde.Of in Birma. Echt een voorbeeld, een aspirant lid van de EU waardig.
  NOT !

 36. Gül:

  Haha gewoon grappig dit allemaal!!!! Hoe bedoel je met dubbele waarden meten!? Abdullah Gül en Erdogan zijn het beste wat Turkije is overkomen!!! Proud to be à moslima!! Without wearing a hijab!!!!

 37. Dutch Courage:

  @29. Ik begrijp de situatie in Turkije niet, maar ben na mijn vakantie wel het nieuws via de engelstalige krant blijven volgen. Ben ik naief of zijn sommige theologen waanzinnig goede satirici?

  http://www.hurriyetdailynews.com/dear-ulama-heaven-is-not-your-porn-fantasy.aspx?PageID=238&NID=18331&NewsCatID=398

 38. Ehum:

  Nou Ebru hoofddoek heeft ook zo zijn voordelen. Ik heb net je foto bekeken en kan je zeggen dat jij in ieder geval met een hoofddoek toch een stuk aantrekkelijk zou zijn dan zonder……..

 39. Tommie:

  Hulde!

 40. Je mag best mensen becritiseren voordat je dat doet duik is beter in de geschiedenis en haal cultuur en geloof niet doorelkaar… Je ziet alles vanuit een perspectief. Je bent net een paard met ooglappen, die alleenmaar verplicht wordt dingen te zien wat hem is toegedient. Kijk is wat beter om je heen. Meer heb ik niet te zegen mevrouw NederTurk.

 41. epnr:

  Laat mensen in hun waarde. Maar aangezien je alleen maar je eigen taal begrijpt zal ik op jouw level proberen te schrijven. Want dat vinden wij namelijk allemaal zo leuk!

  Ik vind (mijn mening) Ubrie Omar een zeiksmurfs en ik begrijp dat ze aandacht en waarschijnlijk ook geld nodig heeft en daardoor dit soort shit artikeltjes schrijft zodat wij hier weer over gaan discusseren. Alleen met extreme gedachtengang kan je meningen van anderen ontlokken toch? Walgen van hoofddoekjes.
  Waarom moet je je zo negatief uithalen als er iemand op bezoek is in je land met een vriendschappelijke staatsbezoek die de handel tussen beide landen Nederland en Turkije wilt gaan verbeteren?
  Het gaat niet om Gul maar het gaat om 400 jaar dialoog tussen Nederland en Turkije. Hierdoor kunnen wij in Nederland misschien weer meer zaken doen en ook geld verdienen zoals jij dat doet met je shit artikel omdat het nu eenmaal een hot topic is.

  Ja ik woon in Nederland en hou mij voornamelijk bezig met wat er in Nederland gebeurt. Als jij zo nodig over Turkije wilt gaan schrijven rot je toch terug naar je eigen land met je kutkop (extreem, voel je de pijn)
  Zodra je erin zit met een hoofddoekje zal je waarschijnlijk beter kunnen observeren en zal je eindelijk een keer iets nuttigs schrijven. En wie weet Umo raak je gewend aan je hoofdoekje. There is a thin line between love and hate..toch?

  Je bent een sensatiezoekende zaadvragende azijnpisser…een wannabe intellectueel!

  Groeten van een geboren Nederhoppende Turk met Westerse waarden die in Nederland woont en leeft en ook van Ataturk en de Geuzen houdt.

  ps Ik ben normaal nooit zo maar dat wijf haalt gewoon de ergste naar buiten!
  Nu ben ik klaar! Over en uit!

 42. San:

  He Ebru wat vind jij van Sabiha Gokcen lekker hele stad platbombarderen echt democratisch of niet dan? Achterlijk wijf. Ik ben een atheïstische Turk maar Ataturk was een dictator, en de partij die hij na liet was een terroristische antidemocratische partij.

 43. Theo Joubert:

  De kennelijk islamitische vrouwen die ik op de markt zie sjokken in hun wijde jassen en onmisbare hoofddoek die doen dat echt niet om zich te vrijwaren van gretige mannelijke blikken.

 44. curvedwater:

  @42
  ‘Groeten van een geboren Nederhoppende Turk met Westerse waarden die in Nederland woont en leeft en ook van Ataturk en de Geuzen houdt”
  Je bent geen nederlander! Er is geen argument ( Grond , reden, rationaliteit) te vinden in je gescheld, waarbij je ook nog eens op de vrouw speelt, een ad hominem gebruikt ( zoek maar op in je woordenboek), maar niet inhoudelijk op het stuk ingaat.
  Het valt toch wel op, dat het wegkijken, de turkse trots, het vergoelijken, de gekwetstheid altijd op afstand te zien is wanneer het om turken over turkije gaat. Alsof het één organisme is, een soort umma, een mierennest, waarbinnen kritisch denken moet worden uitgesloten..

  Als er meer Ebru’s rondlopen in Turkije, dan weet ik zeker dat die hun leven niet zeker zijn,want rationeel en rustig bespreken, in gesprek gaan zit er niet in: het is alleen geblaat wat die moeten aanhoren.
  Je zou die ‘rasechte turken’ een verbijf in een turkse cel toewensen, iets wat E, Umar door haar leven in Nederland heeft weten te voorkomen.

  ps: een armenier zei gisteren op radio 1, dat nederlanders geen 400 jaar handelscontacten hebben met de turken, maar wel met ( christelijke) assyriers, armeniers en pontische grieken in het ottomaanse rijk. Leven die nog, die bevolkingsgroepen? ,en indien ja, waarom zijn ze uitgesloten van de feestelijkheden?

 45. epnr:

  @45 je kent mij niet om mij zogenaamd te analyseren vanuit een comment zegt meer over jou dan mij..Ebru Ummie en jij mogen schrijven en alles belachelijk maken en schelden zodra iemand anders dat doe in jullie taal ben je ineens niet een nederlander maar trotse turk? laat je zelf nakijken randdebiel (extreem, voel je de pijn)

 46. curvedwater:

  @46
  Alweer uit u zich in gescheld! U lijkt een argentijn die opkomt voor het argentijnse ‘recht’ op de malvinas. Dom dus !, compleet gehersenspoeld.

  Ik snap niet dat wanneer de discussie gaat over een land je persoonlijk (!) geraakt kan zijn, en ieder ander persoonlijk probeert te raken. Als je nederoland wil aanvallen: oprima! Maar geef dan wel argumeneten,. redenen, zodat ik kan snappen en eventueel goedkeuren waarom. Want het gaat alleen maar over een land. Een land dat zijn burgers niet wil en niet kan beschermen, afhankelijk van de correcte politieke overtuiging. Of kunt u met een gerust hart communist zijn in turkije?

  Zoals een tot christen geworden turk ooit zei: “Ik raakte in gesprek met een perzische christen en was alleen maar bezig islam en turkije te verdedigen. Het heeft twee jaar van regelmatig praten geduurd voordat ik mijn beperktheid inzag, mezelf van een betere wereld overtuigde, inzag dat een eigen zelf ingericht leven meer geluk bracht dan een door anderen opgelegd leven, dat het in harmonie leven met mensen op aarde, eventueel later beloond met het hemels paradijs, beter is dan alleen maar gebaseerd en gericht te zijn op nationalisme en ideologie”.

  En de christelijke waarde: “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”, kom ik in uw stuk WEER niet tegen

 47. Gilles de l’internet:

  Serhat

  8 % groei bij 10 % inflatie , in een bubbel die zijn weerga niet kent is geen goede prestatie. Verstandige investeerders mijden Turkije. Er is amper kwalitatieve productie, geen innovatie, en de enige toekomst is er een die sterk aan de Griekse toestand van nu doet denken. Hoge schulden, en weinig intrinsieke economie.

 48. Robbert L.:

  Ebru,
  Mijn heldin.

 49. Dutch Courage:

  Het begint op FOK te lijken hier. Jammer. Wat je ook van de islamitische agenda van de AKP vind, hun economisch beleid heeft Turkije wel op de agenda gezet. Na BRIC krijgen we nu MIST, met de T van Turkije.

  Turkije heeft dan ook alle redenen om daar trots op te zijn.

 50. jelle:

  Gooien we d’r maar ‘n Jiskefetje tegenaan.
  Uit het “Bruine Ster”-epos:
  “Güll, Dikke Lüll!”

 51. Paardestaart:

  Vierhonderd jaar dialoog, tussen Nederland eknielende met zijn kop in het hakblok..´Leef ik morgen ochtend nog?` ´Insh´Allah, abed..´
  De porte namelijk zag europese afgezanten niet als gelijkwaardige verdrags- en onderhandelingspartners, maar als onderworpenen, als smekelingen.. Een verdrag met het kalifaat was dus in werkelijkheid net zoveel waard als de cadeautjes van gisteren: een kalief sloot geen verdragen, maar verleende gunsten, en gunsten zijn nu eenmaal here today and gone tomorrow, al naar gelang de toestand van de schatkist en het hoogmogende humeur

  De enige periode dat wij geen last hebben gehad van de expansieve neigingen van islamisten was toen ze in de pan waren gehakt. In die periode zijn wij de lessen uit onze geschiedenis glad vergeten: that good fences make for good neighbours, en to walk softly, but carry a big stick..
  Toen dat kalfaat ineenstortte hebben de geschokte gelovigen trouwens onmiddellijk de moslimbroederschap opgericht, om de schande ongedaan te maken. Daar zijn ze nu ijverig mee bezig, en wij laten ons weer belubberen, uitpersen en uitlachen
  Dat wil zeggen, ´wij´ lniet, maar de zich-boven-ons-stellende technocratie natuurlijk wel..En waarom ook niet?
  Nederland is opgeheven, dus ze zoeken het in Brussel maar uit, ik trek m´n handen ervan af, jullie hebben het zelf gewild, en na ons de zondvloed.
  O ja, de majes is trouwens picknicken in Souvlakistan bij Papalamepipilos…!

 52. jelle:

  Rutte vindt dat Turkije bij de EU hoort.
  Da’s goed nieuws voor Bassie.

 53. Ellyzelf:

  EBru, bedankt, ik las je stukjes altijd heel graag in de gratis krant. Eentje hangt nog steeds aan de muur, wat een wijsheid. Ben verschillende keren in Turkije geweest, heb veel gesproken met jonge Turken. En ze geven jou gelijk.
  In deze columm, verwoord je wat ik ook denk. Ben geen turk.

 54. Sjun Demartelaere:

  Dit lijkt me een beklijvertje:
  “Mustafa Kemal gaf ook vrouwen hun rechten, een recht dat begon met het verplicht afleggen van de hoofddoek. De hoofddoek die de Islam vrouwen oplegt om hun gehoorzaamheid, ondergeschiktheid en minderwaardigheid aan mannen te tonen.”

  Ik vind Ebru cultureel verrijkender dan tante Bea en vraag me af waarom er nog belastingcenten geïnvesteerd moeten worden in een al te submissief instituut van Oranje als dat Nederlandse waarden in de uitverkoop blijft doen.

  twitvb

 55. Pamflet:

  Als kaaskop meisje kind in een multi culti wijk zag ik meisjes vanaf 10 jaar op de lopende band uitgehuwelijkt worden met volwassen mannen zelfs die in van in de 50 of 60 jaar. Iedereen wist het en stond erbij en keek er naar. Mijn vader zei altijd”gaat er weer een” want ze schoven het ook niet onder banken of stoelen, het huwelijk was in de wijk. Stelletje pedo’s seksuele….. daar hoor je niemand over. Het hoofddoek is een symbool waar zoveel meer achterlijkheden achter schuil gaan. Maar Ebru nice job, want ik zeg altijd ”problemen los je op van binnenuit”

 56. epnr:

  Dit zegt wederom hoeveel zieke geesten hier zijn. Die alleen hun eigen rotte gedachten profileren omdat dit artikel fungeert als brandstof voor haat.
  Als we het over de term pedofilie hebben zou ik maar eerst je eigen geschiedenis eens goed bestuderen @Pamflet. ipv maar naar 1 religie al je aandacht te geven. Omdat je niet happy bent met je leven en ieder ander de schuldt geeft van je ellende.
  Mark Dutroux, Joop Wilhelmus, Vereniging Martijn, Demmink, Benno L en Robert M.
  En dit zijn naar maar een paar ga maar zoeken op de term pedofiel op Google of youtube..
  Uithuwelijken zal nog wel zeker voorkomen maar dan wel volgens de grondwet van de Staat der Nederlanden dat je niet mag trouwen met een minderjarige.
  Pedofielen omzeilen de wet echter graag en dan worden ze opgepakt en sommige ook weer niet natuurlijk (doofpot).

 57. Ben:

  Geweldig stuk, Ebru +100!

 58. Ebru, ik denk dat het beter is als jij jezelf nuttig gaat maken in de keuken. Als je toch niks zinnigs uitkraamt zou het beter voor ons allemaal zijn om je bezig te houden met zaken waar het vrouwenbrein wél geschikt voor is.

 59. Tony:

  Ik hoop mee te maken dat mensen als Izz gewoon worden aangeklaagd wegens discriminatie. Is het hem wel eens opgevallen dat in landen waar vrouwen helemaal niks te vertellen hebben, het armoe troef is. Dat is het: de opvattingen die Izz uitdraagt, maken dat een bevolking onderontwikkeld blijft. Praatjesmaker van de achterlijkheid, die Izz.

 60. curvedwater:

  @57

  ‘Die alleen hun eigen rotte gedachten profileren omdat dit artikel fungeert als brandstof voor haat.;

  Kijk de reacties eens na, en constateer dat de meeste haat reacties komen van…. moslims !
  Alsof die niet met kritiek kunnen omgaan.
  Een bevestiging van wat sinds een paar decennia, de “korte lontjes” zijn gaan heten.
  Hoe zou dat toch komen? Kunnen moslims niet rustig en rationeel zijn, “nadenken”, en zit hun reactie in een geest vol van eer en beledigdheid?
  Want u moet toch toegeven dat hier meer sprake is van een rechtstaat en van gelijke rechten dan in Turkije?. En als dat volgens u niet het geval is, dan zou ik u en al die turken die dat ook vinden willen uitnodigen terug te gaan naar dat land, omdat dat blijkbaar beter aansluit bij hun aard en temperament, en bij wat ze van een staat verwachten, dan nederland. Minder “soft” en zo…
  Met mannen die tenminste snorren dragen, politie die maar al te goed weet dat ze het geweldsmonopolie moet hebben, rechters die weten welke belangen wérkelijk gediend moeten worden, en imams en andere geestelijken die weten dat eens het Ottomaanse rijk zal terug komen!
  Ik weet dan zeker: iedereen blij !

 61. epnr:

  @47 Geef het beestje maar een naam.
  – Gül vrouw permanent zware hoofdpijn
  – ‘mister Ed’,. het sprekende paard , met de kap als dwingende oogkleppen..Met die gesteven glimlach.
  – Bea en Rutte die hun loftrompetten in de reten van hr en mw Gül steken,
  – Turkije vergelijken met Noord Korea en Birma
  Als je dit soort uitspraken kan maken curved water dan mag je echt een randdebiel worden genoemd.

  Zal ik nu proberen een analyse te geven over jou?
  Je woont waarschijnlijk heel erg afgelegen, je komt niet verder dan je eigen regionaal bekrompen hersenen.
  Je hebt waarschijnlijk ook niet veel vrienden. Je voelt je ook onzeker tussen mensen van verschillende culturen en rassen. Je voelt je sociaal alleen en je zit achter het internet zodat je commentaar mag geven door hier opmerkingen te plaatsen. Dit is mijn analyse.
  Mijn advies stap uit je hol en begeef je in het publiek. Oude en Nieuwe Tijden. Wees betrokken internationaal.

  Dat je Turkije vergelijkt met Noord Korea zegt al over je verstand en kennis.
  Noord Korea is communistisch en Turkije is kapitalistisch en rechts.
  Een Donald Trump zou nog geen Sky Scraper kunnen bouwen in Noord Korea en Birma of vind jij van wel Curved Water?

  Als je dan ook eens denigrerend gaat doen over iemands geloof is dat ook niet netjes of vind jij van wel curved water? ondanks dat het niet mijn geloof of zijn geloof is dat we hier zijn met zn allen en we leven met elkaar of jij dat leuk vindt of niet.
  En door dit gezeik zoals een Umie Obani doet komen we nergens of vind je van wel Curved Water?
  Die Uzonie Ozazi doet dit om reacties te ontvangen.

  Het gaat om die hypocriete houding om een land te bashen die “moslim” is. zonder dat je eigenlijk weet wat er precies aan de hand is. En als je er wat van zegt ben je een trotse turk en nationalistisch. Hier walg ik nou weer van typetjes als een Uzro Amani Tante Tom.
  We worden eenmaal gereageerd door bedrijven die de politiek beinvloeden en niet culturen, rassen en geloven.

  Ebzu Omani is een slappe aftreksel van de echte originele islambashers van vroeger. Als dit geen geld oplevert zal zij wel een nieuwe beweging vinden waar zij in “geloofd”.
  Zij denkt atjemenou ik zo schrijf zo en ik krijg respons en dan word ik lekker uitbetaald .
  Ik denkt echt niet dat ze zo dom is als dat ze schrijft. Maar ze heeft uiteraard altijd commentaar op haar zielige artikelen.
  Ik denk dat zij denkt dat er veel simpele zielen in Nederland wonen. En dat je hierdoor als je genoeg zeikt en bitched een aanhang hebt van andere randdebielen. Dat denk ik. En ja nu ben ik er ook een van geworden! Eindelijk het is haar gelukt dat ik ook reageer op haar kut artikel!
  En als ik in iets geloof is dat in Indians and Cowboys met John Wayn in de hoofdrol.
  Aangezien de ndianen alles kwijt zijn geraakt mogen wij niet klagen in dit land of vindt jij van wel curved water?
  Maar hier bij DeJaap mag ik denken en ben ik gelukkig welkom met mijn mening..gelukkig!

  En als laatst ik ben meer Nederlander dan dat jij ooit zal zijn. Omdat ik een Turks achtergrond heb ben ik opeens een Moslim meen je dat nou?
  Ja ik heb mijn hart op mijn tong. Ik ben niet zo arisch en rationeel als jij maar dat is iets middelandse. Hoef je ook echt geen Moslim voor te zijn. Als er hier iemand een racist is ben jij het dat wel. Dan mogen jullie allemaal terug gaan. Wie de fuck ben jij?
  Ik woon in dit land en ik betaal mijn belasting! Misschien betaal ik zelfs jou WW-uitkering wel ik blijf hier. Want al mijn vrienden zijn hier, tukkers, noord hollanders, brabanders, zeelanders, turken, marrokanen, surinamers, molukkers, antillanen indos, arabieren, joden, chinezen, koreanen en noem ze allemaal maar op. Want ikl kan tussen hun “in” leven en jij niet curved water! I am out…

 62. Murat:

  Waar heb jij het over. Moet je al die reacties lezen. ongelofelijk! Jammer dat er ik in dezelfde samenleving leef als jij of mensen die denken zoals jij. Waar maak jij je druk om. Jij wilt niet naar turkije. Überhaubt zou jij je misschien daar ook niet kunnen aanpassen. jammer jammer jammer.

 63. Mustafa:

  Als ik al die reacties lees hier dan schiet me een zelfverzonnen begrip te boven…dissidentenfetisjisme. De westerse medemens is er wars van. (Oosterse) dissidenten zijn een soort van pornosterren voor de westerse wereld. Vandaar ook dat vooral zij in aanmerking komen voor nobelprijzen. Wanneer een oosters dissident (of een dissident waarvan de roots in het oosten liggen) piest en poept op de cultuur, religie en de machthebbers van dat land die ooit de zijne/hare was, begint de westerse mens al af te trekken (de vele grandioos overdreven complimenten aan het adres van Ebru kunt u hieronder scharen). Dit broddelwerk van Ebru is voor mij de zoveelste bewijs van mijn gelijk.

  Dit scribentenpoepje is niet eens middelmatig, het is slecht. Er worden aannames gedaan die nergens worden bewezen. Iedereen die een beetje de Turkse geschiedenis en de huidige staat van Turkije kent, weet dat dit scribentenstukje totaal geen accuraat beeld geeft over Turkije als maatschappij en Gul als president.
  Om geen enkel misverstand te laten bestaan zal ik maar 1 voor 1 stuk broddelwerk en de scribent debunken.
  Het begint al met een hopeloos verouderde aanname:

  “Wat voor veel Joden Israël is, is Turkije voor een doorsnee gastarbeiderskind: het beloofde land.”

  Scribent etaleert haar onwetendheid betreft zowel de Joodse- als de Turkse medemens. Om te blijven bij de Turkse Nederlanders; voor de eerste generatie geldt dit wel en in mindere mate voor de tweede generatie ook maar is deze aaname op de derde generatie, “gastarbeiderskind”, nooit van toepassing geweest. Op z’n best zul je wat gastarbeiderskinderen hebben die hun tweede huis in een of andere badplaats in Turkije willen maar het beloofde land?!?! Absoluut niet!

  In de alinea Nederturken en de alinea ervoor bevat wederom een aanname waarvan ik als Turkse Nederlander nog nooit van heb gehoord namelijk dat meisjes door hun moeders werden ingepeperd dat ze moesten werken want anders is de vrouw niet meer aantrekkelijk voor de mannen en dat ze moet gaan werken maar dat dat werk in Turkije moest worden uitgevoerd liet men achterwege.

  Uiteraard werd er verteld dat vrouwen succesvol kunnen zijn net als mannen maar dat werd nooit in de context geplaatst van aantrekkelijk zijn voor de man want die verliest zijn interesse in zijn vrouw die alleen ‘maar’ huisvrouw is (nog zo’n domme aanname) na 18 jaar of zelfs na 18 maanden! En dat moeders stiekem informatie achterwege hielden, namelijk dat vrouwen in Turkije gaan werken en niet hier…hoe kan je in Godsnaam hierin geloven?!?!

  Nog in dezelfde alinea…Ebru lachte haar ouders uit(goed zo meid!) omdat zij ooit terug wilden naar Turkije. Maar in dezelfde alinea spreekt ze dat haar ouders aandachtig naar haar zaten te luisteren omdat het leek alsof Ebru hun gedachten nagalmde.
  Zit hier geen contradictie in? Als Ebru het een idiote gedachte vind om te remigreren naar Turkije en de ouders vinden dat ook, wat valt er dan uit te lachen? Dat Ebru haar ouders uit lachte komt doordat zij wilden remigreren toch?

  Fijn dat Ebru fan is van Ataturk, zei heeft daar goede redenen voor, namelijk dat Ataturk vrouwen meer rechten gaf. Dit gegeven moet wel behoorlijk gerelativeerd worden.
  1. Ataturk heeft het Ottomaans wetboek vervangen door de Franse wetboek. Hij heeft 1 op 1 de franse wetboek aangenomen en daar waren nu eenmaal veel meer rechten verankerd voor vrouwen. Als die rechten niet in de franse wetboek waren verankerd, dan zou dat dus ook gelden voor de Turkse wetboek. Het is niet zo dat hij wetten heeft aangenomen om de positie van vrouwen te verbeteren ofzo.
  2. Ataturk hield van neuken en heeft iig twee vrouwen verkracht. In Konya en Yozgat.
  3. Hij was een alcoholist en een racist. Hij heeft Koerden neerbuigend Bergturken genoemd en hij staat aan de basis voor de problemen van minderheden in Turkije.

  Het beeld wat Ebru heeft van Ataturk is magistraal geromantiseerd. Voor een columnist absoluut niet acceptabel.

  Het laatste gedeelte van haar broddelwerkje wat voor column moet doorgaan,Fuck je verlichte Islam, is nogal gefrustreerd (understatement van jewelste). Ijzersterk argument heeft zij ervoor namelijk dat zelfs in dictaturen lopen de vrouwen van de dictators er beschaafd bij dus… fuck you Gul en fuck you verlichte Islam.
  Onze scribent walgt van het idee van president Gul dat je met een hoofddoek ook van waarde kan zijn voor de samenleving. Ebru vindt dat dit een foute uitspraak. De reden?…dat blijft achterwege.
  Verder schrijft ze dat Gul vindt dat uitsluitend vrouwen met hoofddoek van waarde kunnen zijn voor de samenleving. Bron? helaas pindakaas. De bron hiervan is bezig te schitteren in afwezigheid. En omdat Gul dit schijnt te vinden, is hij een dictator.

  Right.

  Ik had nog eigenlijk veel meer willen opschrijven maar na het teruglezen dacht ik van :” Why bother?” en besloot ik toch maar het af te sluiten met een “Right”.

 64. JM:

  @Mustafa…blijkbaar heb je iets met westerse pornosterren….mag dat eigenlijk wel?

 65. curvedwater:

  @63

  dank voor je uitgebreide en tamelijk rustige reactie. Complimenten.
  Beviel het ?

  Ik pak gewoon wat relevants uit uw betoog die aan de basis van ons dispuut liggen:

  “‘ Gül vrouw permanent zware hoofdpijn”
  Zitten uw vrouw, moeder, zus, vriendin ook altijd met hoofddoek om te eten, zelfs in besloten gezelschap?
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4520/Commentaar/article/detail/3243125/2012/04/19/Gemiste-kans-kabinet-bij-staatsbezoek-Turkse-president-Gul.dhtml

  – ‘mister Ed’,. het sprekende paard , met de kap als dwingende oogkleppen..Met die gesteven glimlach.

  Ziet u op bovenstaande link ook dat de blauwe kap volstrekt geisoleerd zit, nauwelijks “openstaand” voor communicatie met haar omgeving, heel nadrukkelijk de aandacht op zich vestigend?

  En met wie praat Bea in bijgaande link..
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3243233/2012/04/19/Turkije-lid-van-de-EU-Vergeet-het-maar.dhtm

  -” Bea en Rutte die hun loftrompetten in de reten van hr en mw Gül steken”,

  Is het niet frappant dat Nederland, altijd andere landen de maat nemend wat betreft mensenrechten, zelfs de ontwikkelingshulp wordt daarop afgestemd, nu uitgebreid Turkije en haar economische prestaties op-paradijst, terwijl tegelijkertijd Amnesty International aangeeft dat de mensenrechten situatie in turkije slecht is, en nog verslechterd onder de AKP
  http://www.amnesty.nl/mensenrechten/landen/turkije
  http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/64toestand/tekst.php
  zie ook http://burgerjournalisten.wordpress.com/2012/04/19/het-onomstotelijk-bewijs-turkije-is-en-christen-pester-en-koerden-mepper-en-hamas-vriend-en-islamist/

  en wilt u wat leesvoer: http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-125096.html

  – “Turkije vergelijken met Noord Korea en Birma”
  Ga eens naar turkije, ga eens internetten, en bedenk hoe het voelt dat u niet op YouTube kunt.Hoe zou dat voelen, die beperking? Fijn, omdat u dan niet filmpjes als deze hoeft te zien: http://www.youtube.com/watch?v=0ZiIaRBLMVc ? Of jammer? omdat u niet de mogelijkheid hebt om aan uw vrienden uit te leggen wat hier nou precies gebeurt?
  http://www.youtube.com/watch?v=JcCOktdsz-0

  En wij ons maar druk maken over de niet ontvangst van Piratebay

  “Als je dit soort uitspraken kan maken curved water dan mag je echt een randdebiel worden genoemd.’
  Nou dan ben ik een randdebiel, en dan bent u helemaal van het bordje gevallen

  Een jaar of tien geleden ben ik enkele keren naar maal naar de turkse riviviera geweest Prachtig!k, heel vriendelijke mensen ook, die echter ook aangaven dat er nog wel het een en ander schortte.
  Toén ging het nog de goeie kant op,nu niet meer. Toén dacht ik nog: “Nog even en ik kan een kerkje stichten aan de turkse zwarte zee kust, heerlijk rustig wonen lijkt me dat”. Nu denk ik dat de kans daarop verkeken is, dat de kans dat het te rustig wordt daar te groot wordt , namelijk eindigend in een kist..,Omdat turkije terugvlucht in religieuze achterlijkheid, want tamelijk nationalistisch en fundamentalistisch. Of mag mijn vriendin daar ( dus niet in istanbul of aan de zuidwestkust) in minirok gewoon op straat denkt u?
  Zonder hoofddoek uiteraard.
  Denk het niet…

  Prettig weekend !

 66. Senga:

  “epnr zegt:
  19-04-2012 op 14:50

  Laat mensen in hun waarde.”

  En vervolgens komt ie me met een gescheld en grof taalgebruik op de man.
  Sorry, maar mag ik even heel hard lachen? Kijkt u vooral naar uzelf: een betere wereld begint nog altijd daar.

 67. Gerritje:

  Het zijn allemaal geloofs malloten.
  De “Alie’s snakbar” kerel in korte broek naast zijn vrouw met kinderwagen gehuld in zwarte vuilniszak
  met kijkspleet (Boerka) vorig jaar in Aken.
  Afschaffen AL die geloven, zowel hier als daar en meteen ook maar op Bali,
  allemaal verspilde energie en totale idioterie,
  gatver wat krijg ik de pest aan al die onzin.

 68. curvedwater:

  @66,

  complimenten mustafa, voor een turk is je stuk een verademing. Waarom gebeurt dat niet méér, gewoon rsutig beredenredn.
  Maar wat ik mis in je stuk is jóuw kijk op turkije. Je kunt wel ebru’s stuk afkraken, maar toch heb ik het idee dat Turkije niet het walhalla, sorry: her paradijs is. Maar daarvan vind ik in jouw stuk geen argumenten, is misschien ook niet je bedoeling,

  Waarom is turkije niet het paradijs, waarom zouden turken hier in nederland willen blijven terwijl hun nationalisme voor turkije groter is dan voor nederland ?
  Waarom is Turkije ook voor veel turken niet méér dan een vakantielland?, en waarom lijken turken het verschil tussen NL en T niet te willen zien, niet te willen benoemen.
  Of is onderscheid benoemen typisch westers?

 69. Mustafa:

  @curvedwater,

  “Complimenten mustafa, voor een turk is je stuk een verademing”.

  Dit is geenszins een compliment hoor! Je laat met een dergelijk reactie zien dat je vooroordelig bent ten aanzien van Turken. Rustig beredeneren is niet iets wat met ras te maken heeft.

  “Maar wat ik mis in je stuk is jóuw kijk op turkije. Je kunt wel ebru’s stuk afkraken, maar toch heb ik het idee dat Turkije niet het walhalla, sorry: her paradijs is. Maar daarvan vind ik in jouw stuk geen argumenten, is misschien ook niet je bedoeling,”

  Dat was idd niet mijn bedoeling en ik ga mij sowieso niet bezigen met dat soort kitscherig Nationalisme(er is geen anders soort, ik weet het). Er is geen paradijs of walhalla op aarde. Turkije kom ik niet in wegens niet uitvoeren van dienstplicht dus Turkije zou ik sowieso nooit rekenen tot paradijselijke gebieden.

  “waarom zouden turken hier in nederland willen blijven terwijl hun nationalisme voor turkije groter is dan voor nederland ?”

  Geen Geld. Althans voor de KLEINE groep die niet zo zeer nationalistische gevoelens koestert voor Turkije maar simpelweg denkt dat zij beter zullen aarden in hun land van herkomst. Heeft niets te maken met nationalisme.

  “Waarom is Turkije ook voor veel turken niet méér dan een vakantielland?”

  Het is voor jou moeilijk te bevatten dat mensen wat meer binding hebben met hun land van herkomst?

  ” en waarom lijken turken het verschil tussen NL en T niet te willen zien, niet te willen benoemen.Of is onderscheid benoemen typisch westers?”

  Jij denkt dat Turken geen verschil zien tussen Nl en Tr? Wat voor verschillen wil men niet erkennen dan? Of onderscheid benoemen typisch westers is…wat denk je zelf.

 70. hayri:

  ebru umar praat poep
  Wij hebben jullie veel geleerd en ook respect zullen wij jullie aanleren

 71. Edmond V.O. Katusz:

  “Zeno Tobeli zegt:
  18-04-2012 op 22:20
  Jammer dat Ebru Umar zich altijd van harde taal en confrontatie moet bedienen om een ‘punt’ te maken.”

  Wat dacht u van de keiharde en uiterst confronterende taal van de Koran en de Hadith? Of ooit wel eens de Sirat Rasul Allah gelezen?
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 72. Edmond V.O. Katusz:

  “hayri zegt:
  20-04-2012 op 20:07
  ebru umar praat poep
  Wij hebben jullie veel geleerd en ook respect zullen wij jullie aanleren”

  Kleine bedreiging???
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 73. curvedwater:

  @72

  ‘Dit is geenszins een compliment hoor! Je laat met een dergelijk reactie zien dat je vooroordelig bent ten aanzien van Turken. Rustig beredeneren is niet iets wat met ras te maken heeft.

  kijk naar de turkse reacties hier, of anders op andere sites.,Vaak erg agressief en niet te pruimen.Het is niet voor niks dat ik je complimenteer: overal emotie, korte lontjes en argumentloos gescheld. Vraag anders Ebru maar, stel ik voor.

 74. Paul:

  @hayri zegt:
  20-04-2012 op 20:07

  ebru umar praat poep
  Wij hebben jullie veel geleerd en ook respect zullen wij jullie aanleren
  ____

  Wie is wij?

  Respect kun je niet aanleren.
  Wel angst.
  Dat zul je bedoelen.

 75. titia:

  Hee Ebru, gefeliciteerd, dit is een stuk dat je kwalificeert voor de enige echte feministe in Nederland :-). Ik vind je al heel lang erg dapper. Want angst wordt vrouwen aangeleerd en dat heb je niet. Lieve groeten (beetje hippie maar de comments zijn nogal hard her en der dus er mag wel ff een lieve tussen dacht ik zo),

 76. T2000:

  Van onderdrukking wordt je gelukkig, echt waar! Kijk maar naar gevangen, die moeten ook altijd lachen joh. Wat een plezier met die leefregels… En als ze willen dan hoeven ze helemaal niet in de gevangenis te zitten hoor. Dan kiezen ze er gewoon voor om geen wetsovertredingen te begaan, kunnen ze weer vrij rondlopen. Maar ze willen zelf graag de gevangenis in omdat, omdat ze dan zoveel gelukkiger zijn. Zo prettig al die beperkingen.
  Laatst sprak ik nog iemand die altijd een meter achter zijn partner moet lopen. Die was zo blij, want nu had ze de tijd om te zingen en te dansen. Haar partner was haar TomTom, kon zij doen wat ze wilde tijdens het lopen: wat een vrijheid…

 77. Goldstein007:

  @curvedwater

  Je loopt achter de feiten aan. YouTube is al meer dan een jaar geleden weer vrijgegeven. Je kan in alle vrijheid YouTube bekijken in Turkije. By the way de verbod op Youtube kwam nadat er een aanklacht kwam van de Kemalistiche groepering ADD, wegens kwaadaardige videos over hun dierbare leider Ataturk (ebru’s inspiratiebron).. Waarop een rechter van de Kemalistische elite een slot gooide op Youtube. Dus het heeft niets met Gul of de huidige regering meetemaken. Erdogan en Gul hebben zelfs meerdere malen gezegd dat ze tegen het verbod waren. Ze hebben dan ook alles achter de gordijnen gedaan om het weer open te krijgen, met succes in 2010/2011 werd het verbod opgeheven. Voor de laatste 50 jaar is altijd zo geweest. De voorstanders van meer vrijheid, democratie en economische ontwikkeling waren altijd de conservatieven zoals Ozal, Gul en Erdogan geweest.

 78. Nizari Assassin:

  epnr geeft een koekje van eigen deeg richting Ebru maar dan is het volgens sommige hiero te hard, stevig of denderend etc. Gelijke monniken, gelijke kappen zou ik zeggen.

  Voor enpr een quote uit het film Lion of the Desert

  [Omar Mukhtar protects two surviving Italian soldiers after the battle]
  Omar Mukhtar: We do not kill prisoners!
  Arab Warrior: They do it to us!

  Omar Mukhtar: They are not our *teachers!*

 79. Senga:

  “Nizari Assassin zegt:
  21-04-2012 op 12:09

  epnr geeft een koekje van eigen deeg richting Ebru maar dan is het volgens sommige hiero te hard, stevig of denderend etc. Gelijke monniken, gelijke kappen zou ik zeggen.”

  Tja Nizari, maar dan moet ie zelf niet beginnen met “laat mensen in hun waarde”. Als ie dat zelf niet kan, moet ie dat een ander niet verwijten.

 80. GT:

  Hoe veel Breiviken zullen er strak opstaan.

 81. Adnan:

  Respect voor Ebru en haar mening. Het is alleen niet juist, en vooral eenzijdig. Wat Ebru vooral vergeet is dat de gemiddelde meisje / vrouw in Turkije de afgelopen 80 jaar niet met haar hoofddoek naar school kon gaan. Ik kan me nog levendig een geval van 1987 herinneren waarbij een meisje cum laude was afgestudeerd, en bij haar diploma uitreiking met een hoofddoek verscheen. Ze werd door zogenaamde “verlichte” meisjes aan haar haar en hoofdoek getrokken van de podium weggesleept. Dat was de norm. Norm was het opleggen -met of zonder geweld- van je denkbeelden aan anderen.
  Meisjes en vrouwen zijn nu niet bang meer. Ze kunnen zich kleden zoals zij dat willen. En ik moet nog een vergelijkbaar incident als in 1987, waarbij meisjes ZONDER hoofddoek worden verplicht er een te dragen, nog tegenkomen.

  Dankzij AKP is Turkije de 17e economie van de wereld. Er worden -as we speak- met religieuze minderheden gesproken hoe de nieuwe grondwet eruit moet zien. Dat was voor AKP onmogelijk.

  Er is niets mis om seculier te zijn, maar de zgn seculieren hebben hun eigen regels en normen gemaakt waardoor de meerderheid van de bevolking niet kon meedoen, of mee profiteren van de economie.

 82. Kenan:

  Koekje van eigen deeg, smaakt het mevr Umar?
  Fuck je verplichte islam-bashing-neo-islamofoob Umar,
  Vandaar dat ik walg, wálg Ebru Umar,en zijn ‘verlichte islamofobie’ bepleiten. Verlicht my ass. Fuck je verlichte islamofobie’, Umar. Zelfs in fascistische landen waar Hilter en Mussonini heersten, zelfs in oliezuipende landen als de USA lopen de vrouwen zonder belaagt te worden door islam-bashers. Beschaafd ja. Gelijkwaardig.
  Het is een foute uitspraak. In de ‘verlichte islamofobie’ die Umar cum suis nastreven kun je als vrouw álleen toegevoegde waarde aan de samenleving bieden zonder hoofddoek. Zeg mij nu wie hier de dictator is.
  Mijn Turkse vriendin die ik de afgelopen weken in Turkije regelmatig heb gesproken weet inmiddels wat het beloofde land anno 2012 is: Canada. Ze is 42 jaar. Gelukkig getrouwd en een kind. Topcarrière. Haar man piekert er niet over om zijn dochter in Turkije op te laten groeien. Dan maar vakkenvullen in Canada. Want in het Turkije dat Umar look-a-likes cum suis nastreven zal hun dochter nooit kunnen bereiken wat voor mijn vrienden vanzelfsprekend was. Gelijkwaardigheid met het dragen van een hoofddoek.

 83. T2000:

  @Kenan,

  Wat een ontzettend haatdragend stukje heb je geschreven, dat ook nog eens de plank misslaat. Jij bent zielig omdat je vrouwen niet mag verplichten een hoofddoek te dragen!?! Wat is daar nou logisch aan….. Tssssssk.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten