Obama haalt hard uit naar Romney vanwege ‘voorbarige kritiek’

NOTD (klein)

: 13-09-2012 10:30 uur

In reactie op Mitt Romneys aanvallen haalde de President gisteravond hard uit naar Romney. Obama zei tegen CBS: “Governor Romney seems to have a tendency to shoot first and aim later. And as president, one of the things I’ve learned is you can’t do that.” Waren de aanvallen van Romney onverantwoordelijk? “I’ll let the American people judge that.

Kort na de dodelijke aanslag op het consulaat in Benghazi, Libië had Romney gezegd: “It’s disgraceful that the Obama administration’s first response was not to condemn attacks on our diplomatic missions, but to sympathize with those who waged the attack.” Romney werd verweten deze aanslag, de eerste in dertig jaar waarbij een ambassadeur in functie werd gedood, te politiseren. Ondanks die kritiek op hem, bleef Romney de verwijten richting Obama herhalen: “I think it’s a terrible course for America to stand in apology for our values.” Op deze laatste opmerking reageerde Obama nadat hij eerder Romney links liet liggen.

Maar Romney wordt in de steek gelaten door een groot deel van de Republikeinen die twijfelen aan de timing van Romney. Veel Republikeinse leiders in het Congres laten het na Obama te bekritiseren en dekken de leider van hun partij dus niet. De campagne van Romney heeft een memo naar Republikeinen gestuurd met daarin tips om goed met de kritiek op Romney om te gaan. Ze moeten benadrukken dat Romney niet te vroeg heeft gesproken.

Romneys kritiek was een poging om de Republikeinse achterban te bedienen. Vanaf dag één zegt Romney in zijn campagnespeeches al dat Obama de wereld rond gaat om zich te verontschuldigen voor Amerika. Zijn campagne zag een kans dat punt kracht bij te zetten. Dus: punten scoren bij de achterban terwijl, zo was de hoop, onafhankelijke kiezers niet afgeschrikt worden.

Maar ook de Obama campagne ziet een kans om zich op de juiste manier te profileren. Tijdens deze verkiezingen staat buitenlands beleid dan misschien niet centraal, Amerikanen willen wel een president die het gezag en temperament heeft om commander-in-chief te zijn. Obama’s opmerkingen zetten de uitdager weg als nog niet klaar voor het echte werk.

Ondanks alle politieke schermutselingen, werd gisteren ook de aanslag herdacht. “There is absolutely no justification for this type of senseless violence, none,” zei Obama. Hij beloofde de daders te straffen. Minister Clinton vroeg zich af: “How could this happen in a country we helped liberate?” Later op de dag bracht Obama een bezoek aan het ministerie van buitenlandse zaken om daar een condoleanceregister te tekenen.

Kort nieuws

 • De conventie heeft er voor gezorgd dat Obama populairder is dan op enig eerder moment tijdens zijn herverkiezingscampagne, volgens een peiling. Negentig procent van de Democraten heeft nu een positief gevoel bij zijn kandidatuur en dat is zelfs meer dan vier jaar geleden.
 • Een nieuwe trend? Republikeinse gouverneur Chris Christie zoekt ruzie met prominente Democratische gouverneurs in een poging zichzelf in de kijker te spelen.
 • In het kader van transparantie maakt het Witte Huis dagelijks het schema van de president openbaar. Maar wat blijkt, daarop staan niet alle activiteiten van de president. Politiek minder opportune activiteiten worden weggelaten.
 • Nieuw onderzoek wijst uit dat Facebook een beperkt maar meetbaar effect heeft om mensen naar de stembus te krijgen. Als een gebruiker ziet wie van zijn vrienden al gestemd heeft, gekoppeld aan de boodschap om ook te gaan stemmen, leverde dat in heel Amerika in 2010 340.000 stemmen op.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

Over de auteur: Victor Vlam

Victor Vlam Victor Vlam (1984, Eindhoven) is Amerika-kenner, debatexpert en Apple-liefhebber. Victor is opgegroeid in Amerika en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain. In het verleden werkte hij voor Debatrix, waar hij ondermeer landelijke politici trainde in debatvaardigheden. Daarnaast is Victor regelmatig in de media te zien om politieke speeches en debatten te analyseren (nrc.next, BNR Nieuwsradio, EenVandaag). Victor is voorzitter van de Nederlandse Debatbond.

Reacties:

 1. Peter Kraus:

  Wat Romney over de aanslag op het consulaat en de belegering van de ambassade zei was niet altijd even correct en diplomatiek, maar de kletspers heeft soms meer aandacht voor wat Romney & Obama zeiden dan voor de gebeurtenissen zelf. Op zo’n moment wordt de bias in de pers duidelijk zichtbaar. De dood van een ambassadeur zou geen onderwerp voor de campagne moeten zijn. President Obama loopt nu overigens het risico een erfgenaam van Jimmy Carter te worden.

 2. Randy Snoyl:

  Nou Peter, Carter was echt een heel ander verhaal. Bij Romney gaat het om 2 dingen.

  1) Dat wat hij zegt, klopt feitelijk gewoon niet, Obama heeft geen enkele verontschuldiging aangeboden. De persverklaring waar Romney op doelt is afgegeven door een persmedewerker van de ambassade voordat de rellen uitbraken, met als doel de temperatuur wat te laten dalen. Het is nogal raar om als politicus vanuit Amerika kritiek te hebben op het handelen van de mensen die op dat moment aangevallen worden en er doden vallen. Maar nogmaals de aanval was nog niet begonnen op het moment van de persverklaring en het Witte Huis heeft de verklaring ook niet goedgekeurd.

  2) Terwijl er doden zijn gevallen, zou je terughoudendheid verwachten met je kritiek. Zorgvuldig de informatiestroom afwachten, voordat je begint te schreeuwen over wiens schuld het is en de boel politiseert.

  Het is niet voor niets dat zelfs zijn eigen partij en Fox News zich hiervan distantieert. Dan is het makkelijk om te roepen dat de media bias is. Maar zou Romney niet als eerste moeten beginnen met zich te bekommeren over de slachtoffers ipv (wetende dat hij feitelijke onzin vertelt) net doen alsof Obama de aanval heeft goed gepraat. Daar is de woede over.
  Romney wist dat Obama dat niet heeft gedaan, hij wist dat de verklaring van de persdame van de Ambassade is afgegeven voordat de aanvallen waren begonnen. Hij wist dat Obama er niets mee te maken had en hij wist dat er doden zijn gevallen. Dan probeer je over de ruggen van dode medewerkers te scoren.

 3. Hillary Made Decision Not to Post Marines at Benghazi

  http://www.breitbart.com/Big-Government/2012/09/14/Colonel-Says-Hillary-Clinton-Made-Decision-to-Have-No-Marines-at-Benghazi

  Vrij dom. Maar dat hadden we al vastgesteld. Clinton is dom.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten