‘Saaie’ Amsterdamse Koninginnedag is zegen


: 01-05-2012 14:00 uur

Gordon vond Koninginnedag 2012 helemaal niets. Volgens Gordon was het helemaal dood in Amsterdam en stonden de mensen er vertwijfeld bij. Gisteren introduceerde Amsterdam de nieuwe manier van Koninginnedag vieren in Amsterdam. Minder massaal, minder drankmisbruik en vooral gezelliger voor de stad en haar inwoners. En dat is Van der Laan zowaar gelukt.

Saaie man

Burgemeester Eberhard van der Laan zei het eind 2011 al. “Ik wil niet dat er doden vallen”. Zijn angst was niet geheel onterecht. Vorig jaar waren er in totaal meer dan 800.000 mensen in de stad. Amsterdam kan die massa niet aan, zei Van der Laan. Er werden bijna 300 mensen aangehouden en de ambulances moesten meer dan 500 keer uitrukken: allemaal drank gerelateerd. Van der Laan vond het genoeg: dit kon niet meer. Hij verbood het grote 538-feest op het Museumplein en liet weten dat andere grote feesten beter buiten het centrum gehouden konden worden. Op het Javaplein of in het Oosterpark, bijvoorbeeld. Het kwam Van der Laan op veel kritiek te staan. Een saaie man die het feesten wil verbieden, zo werd er geroepen.

Vorig jaar was het één grote chaos in Amsterdam. Niet alleen wat betreft drankmisbruik en de daarbij behorende hopen kots op iedere straathoek, ook op en rondom Centraal Station. Omdat alle provincialen op precies hetzelfde tijdstip de stad verlieten werd het voor de NS een mission impossible. Al die mensen in één keer vervoeren is gewoonweg niet te doen. Nog meer reden voor het Amsterdamse stadsbestuur om ook hier door te pakken: de feesten niet op zelfde tijdstip laten beëindigen en een vol = vol-beleid hanteren. Zo blijven de feesten gezellig en niet overvol. En is er wellicht plek voor Amsterdammers, die vanwege de drukte vorig jaar lekker thuisbleven.

Bezopen feestjes

Burgemeester Van der Laan kon gisteren opgelucht adem halen. De chaos bleef namelijk uit. Sterker nog: het mag voorzichtig een succesje van het Amsterdamse stadsbestuur genoemd worden. Er waren véél minder incidenten, minder arrestaties en de ambulance moest minder vaak uitrukken om laveloze jongeren op te pikken. Bovendien waren er meer Amsterdammers op pad in hun eigen stad en waren er meer gezinnetjes op pad. Kan Gordon wel mekkeren, maar ook voor gezinnen met kleine kinderen is het een feestje. Niet alleen voor bezopen feestjes. Koninginnedag is ook een gezellige vrijmarkt met ruimte voor kids. Of je er nu van houdt of niet, het is een volksfeest voor iedereen.

Laten we bovendien niet vergeten dat ook 700.000 bezoekers zorgen voor een enorme bende in de stad. Nog steeds pissen honderden provincialen op en over woonboten in de grachten, vechten dronken tienermeisjes om een glas wijn en loop je in het Vondelpark schouder aan schouder. Nog steeds deinen de duizenden bootjes in de grachten op de housemuziek. Nog steeds zijn er idioten die over het spoor lopen omdat ze van mening zijn dat met Koninginnedag in Amsterdam toch alles kan. Die tijd lijkt nu gelukkig voorbij. Van der Laan heeft laten zien dat Amsterdam ook z’n grenzen heeft. Dat heeft hij meer dan uitstekend gedaan. En dat is een zege voor de stad en de openbare orde in Amsterdam.

Reacties:

 1. Helemaal mee eens!

 2. Jan:

  Koninginnedag was fantastisch dit keer. Hulde voor de Burgemeester die heeft gedurfd door te pakken. Amsterdam voor mensen die een leuke dag willen vieren is prima. Supermarkten dicht helemaal goed. Nu nog de keiharde muziek op de boten aanpakken.

 3. Frits:

  Wie is Gordon?

 4. Jan met de Pet:

  Provincialen…………..hautaine Amsterdammer!

 5. Yelle Tieleman:

  Natuurlijk misdragen ‘gewone’ Amsterdammers zich ook, maar het zijn doorgaans de dagjesmensen (provincialen) die over het spoor gaan rennen en laveloos over andermans bezittingen gaan pissen.

 6. Rens:

  Ja Jan met de Pet, provincialen, mensen uit de provincie. Niks hautains aan.
  Mensen die in hun eigen dorp het niet in hun hoofd zouden halen om een portiek onder te kotsen/pissen maar in Amsterdam denken dat dat volkomen normaal is.
  Dat zijn wat we in Amsterdam provincialen noemen.
  Het was een fijn feestje gisteren.

 7. Vinus:

  Wie is Door? Waarom moet ze gepakt worden?

 8. herman:

  Het was een geweldig feest dit jaar en veel beter dan de chaotische jaren ervoor. En nog genoeg te beleven in de stad. En het leek alsof er opvallend meer Amsterdammers in de stad waren en niet zoveel minderjarig dronken grut uit de provincie. Goed initiatief van de gemeente om monsters zoals 538 te weren uit de stad en K’dag weer leefbaar te maken

 9. Jim:

  Amsterdam is een mooi stad, alleen jammer van de Amsterdammers die er wonen…

  Het wordt tijd dat ze de titel hoodstad maar afnemen van A’dam. Als ze een dorp willen zijn mij best

 10. natuurlijk is/was het nodig om beetje orde hier en daar te hebben maar kom op zeg! deze dag is als vanouds een vrijstaat waarin alles kan en mag en bepaalde regels prima maar de autheticiteit VAN DEZE DAG EN AMSTERDAM IS TOCH EEN BEETJE WEG ZO,heb heel erg genoten maar had iets uitbundiger gemogen ook met regels!!!

 11. Yelle Tieleman:

  Misschien moeten we maar eens af van het idee dat Amsterdam een vrijstaat is zonder grenzen.

 12. Diederik van Wusterraap:

  Het gebruik term ‘provencialen’ met een neerbuigende toon zet de toon haalt de auteur van de schrijver zwaar naarbeneden.

  De jongeren, welke tevens de grootste touristen-stroom naar Amsterdam op Koninginnedag zijn, vonden het echter niet lang niet zo vermakelijk als de voorgaande jaren. Saaiheid zet de toon van de dag. Als deze opzet zo blijft zal er in de loop der jaren een verplaatsting plaatsvinden van jongeren op Koninginnedag naar een andere stad in Nederland waar de Amsterdammers omschreven worden als ‘provincialen’ door de rode broeken.

  Aan de andere kant is dit waarschijnlijk allemaal natuurlijk erg fijn als je je jeugdigheid bent verloren, doordeweeks achter de geraniums zit en op Koninginnedag rustig op een terrasje wil zitten met je vrouw, kind en labrador.

 13. Diederik van Wusterraap:

  Excuses
  “Het gebruik term ‘provencialen’ met een neerbuigende toon zet de toon haalt de auteur van de schrijver zwaar naarbeneden.”

  moet zijn:

  Het gebruik van de term ‘provencialen’ met een neerbuigende toon haalt de credibillity van de auteur omlaag

 14. JM:
 15. @JELLE:

  vanouds is amsterdam de belichaming van een vrijstaat op koninginne dag! juist op die dag ! dat heeft deze dag gemaakt tot wat het is en word nu teruggedraait!
  ik ben en blijf voor REGELS EN ORDE!! en dat vooral elke dag!! maar tradities hebben we al zo weinig hier dus laat ons deze ene dag

 16. El Bjorno:

  Geen groter provinciaal dan iemand uit de Randstad…

 17. El Bjorno:

  Natuurlijk misdragen ‘gewone’ Amsterdammers zich ook, maar dan krijgt Yelle Tieleman spontaan last van http://en.wikipedia.org/wiki/Attention Je eigen stadsmensen afzetten tegen alles van buiten de muren, wat een Middeleeuwer. Wel een die niet meer in de gracht poept, dat wel.

 18. El Bjorno:

  Attention is the cognitive process of selectively concentrating on one aspect of the environment while ignoring other things. He bah, ‘selective attention bias’ zocht ik eigenlijk, niet die algemene link maar ach, lijkt me duidelijk: je ziet wat je wilt zien. Tien kotsende Amsterdammers is sfeervol, een pissende provinciaal is goed voor je superioteitsgevoel en abnormaal.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten