Waar blijft de Marechaussee in Hilversum?


: 23-09-2012 11:48 uur

Nog niet zo heel lang geleden was ik te gast bij een uitzending van BNR. Er werd gediscussieerd over de bezuinigingen bij defensie en een (volgens eigen zeggen) “woeste actievoerder”, hoog in rang binnen het leger, nam via de telefoon aan de discussie deel. De actievoerder was tegen de defensiebezuinigingen. Ik vroeg hem of hij wellicht aan het gewone volk kon uitleggen wat het nut is van tanks en kanonnen. Niet dat ik er het nut niet van inzie, maar in tijden van crisis is het wegbezuinigen van wapens en oorlogsmaterieel wel het makkelijkste te verkopen, dus je kunt niet verwachten dat Henk & Ingrid wakker liggen van bezuinigingen bij defensie.

De actievoerende ster met streep zei dat het leger van landsbelang is. Niet alleen om het land te verdedigen tegen invallende hordes maar ook bij binnenlandse aangelegenheden. “Zo heeft het leger ook de taak om, bijvoorbeeld middels de marechaussee, de politie bij haar taken bij te staan”, liet de boze defensieactievoerder weten.

Oranjes beveiligen
Ik moest lachen. Bij mijn weten doet de marechaussee in Nederland weinig meer dan de Oranjes beveiligen en de douaneposten op Schiphol bemannen. Ik kan me in elk geval niet herinneren dat de jongens van stavast der marechaussee ooit zijn ingezet om de politie te ondersteunen, of het moet bij een actie met Molukse kapers diep in ons verleden zijn geweest. Sterker nog, in Nederland geldt: als de politie de zaak niet meer aankan, dan laten we de misdaad lonen.

Daarbij dacht ik aan Hilversum waar een zieke golf van extreem geweld de onschuldige burger alweer maanden teistert omdat PvdA-burgemeester Pieter Broertjes weigert zijn burgers te beschermen tegen straatterreur en agressieve gekken. Om de slachtoffers van het zinloze Hilversumse geweld vervolgens doodleuk een trap na te geven door de vele geweldsdelicten “incidentjes” te noemen. (“Lullig dat u in coma ligt, maar hee, incidentjes gebeuren hè, vette pech gehad man.”)

Moordcommando
Ik grapte tegen de defensieactivist en de radiopresentator dat als het Nederlandse leger werkelijk is bedoeld om de politie te ondersteunen dat ze dan maar snel een bataljon marechaussees naar Hilversum moeten sturen. De presentator en de defensie-activist moesten lachen, en dat was dat. Een lollig einde aan een interessante maar zinloze discussie, want het leger wordt hoe dan ook wegbezuinigd.

Vandaag lees ik hoe een onschuldige Marokkaanse jongen van achttien op werkelijk onvoorstelbare wijze is gemarteld en voor dood achtergelaten door een groepje andere Marokkaanse jongens. Om niets. Voor de lol. Uit de verslaggeving valt op te maken dat het slachtoffer veel geluk heeft gehad en op z’n minst blind had moeten zijn of gewoon dood. Dat laatste was in ieder geval waar de daders op uit leken te zijn. Een moordcommando dat willekeurige burgers afslacht, en onbeperkt vrij rond mag dwalen door de Hilversumse straten.

Mediapark
Dit alles vond plaats in Hilversum-Noord nota bene. Daar ligt ook het Mediapark. Op station Hilversum-Noord arriveren en vertrekken elke dag duizenden medewerkers van de publieke en commerciële omroepen, evenals hun gasten. Ook ‘s avonds laat.

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als straks een bekende verschijning op het Mediapark wordt gemolesteerd of afgeslacht. Of, veel erger: als het agressieve tuig besluit een studio binnen te dringen. En gelooft u mij, dat is makkelijker dan u denkt. Sinds de moord op Fortuyn, op een parkeerplaats van het Mediapark, is de beveiliging aldaar er alleen slechter op geworden, niet beter. Meerdere malen ben ik daar geweest voor een bezoek aan een studio en meerdere malen kon ik fluitend overal in en uit. Er was niemand die zich voor mij, een onbekende gast, interesseerde.

Vluchtgedrag
De vraag is nu hoelang burgemeester Broertjes eigenlijk nog wil doorgaan met zijn vluchtgedrag. Hoe lang wil hij dit soort “incidentjes” laten gebeuren? Tot er een BN’er dood is? Een Mediapark bezoekende politicus wellicht? Moeten de medewerkers van de omroepen zich eerst massaal onveilig gaan voelen op hun werkplek?

Ik heb het in ieder geval even opgezocht en ja, de marechaussee mag inderdaad de politie bijstaan. In Hilversum lijkt me dat geen al te grote luxe aangezien er in de uitgaansgebieden reeds “particuliere beveiliging” is ingezet bij gebrek aan politie. Dat gebrek aan politie lijkt mij een doorslaggevend argument voor een bijstandsaanvraag bij de marechaussee.

Burgemeester Broertjes kan nu actie ondernemen, de straten schoonvegen en daarmee zijn burgers adequaat beschermen. Of niet, maar dan moet hij straks niet raar staan te kijken als zijn burgers het recht in eigen hand nemen. Dat is namelijk de uiterste consequentie van halfslachtig veiligheidsbeleid. Zelfs de meest fatsoenlijke, keurige liefhebber van de rechtsstaat zal zichzelf willen verdedigen wanneer het geweld in zijn achtertuin is aanbeland en de staat met het geweldsmonopolie niet langer functioneert.

Over de auteur: Bert Brussen

ThePostOnline-CEO: Bert Brussen (1975, Veluwe) schrijft sinds hij het alfabet leerde. Pecunia non olet. Is gek op geld & ironie. Tevens mensenmens, zonnetje in huis, gangmaker op feestjes. Bewust kinderloos. Persoonlijk motto: 'Het leven een hel'.

Reacties:

 1. Natuurlijk weet je net zoals ik Bert dat de burgervader heel vaderlijk niets gaat doen. Geen enkele burgervader gaat het straatterrorisme aanpakken.

  De reden is simpel, terrorisme werkt.

  Zag je in Parijs de enorme politiemacht dit weekend? Ze zijn doodsbang, echt doodsbang.En de franse politie zijn geen nederlandse lieverdjes, die spreek je toch met U aan of suffer the consequences. Een knal voor je kop met de vuist heb je zo te pakken.

  Dus wat wil je nu van de halfzachte eitjes in nederland? Die gaan eerst met de straatcoach kijken of er niet iets geregeld kan worden. Vraag maar aan SimSon, de pvda straatcoach.

 2. Japio:

  Zieke golf van extreem geweld in hilversum? Eeeeehhhhh…… Is dat niet wat overdreven?

 3. Friso:

  Maar dat is in zoveel plaatsen en steden aan de hand. Er zijn afschuwelijke incidenten in Hilversum, en een paar achter elkaar die de aandacht trekken. Maar laten we het wel even in perspectief zien en dan blijven het incidenten en is er niet sprake van een golf of van extremer geweld dan in andere plaatsen. Dat marechaussee idee is natuurlijk leuk symbolisch maar niet serieus mag ik hopen. Waar wil je die neerzetten. Ik weet niet of je Hilversum kent, ik wel vrij goed en dat geweld van dit weekend, wat had de marechaussee daar tegen kunnen doen. Dat was niet in het centrum, niet op de Groest. En een deel van de daders is opgepakt, dus dat kan de politie prima. Wil je er een belegerde stad van maken ofzo? Nee, de oplossing zit zoals dat raadslid zegt in snel straffen en hard straffen en als het om recidivisten of een bende gaat dan ze het leven zo zuur maken, ze voortdrurend op de huid zitten en toefluisteren: we weten wie jullie zijn en wat jullie doen.

  Is het niet vooral zo dat Geen Stijl en dit blogje zich nu richten op Hilversum omdat er een PvdA burgemeester zit en Wolfsen een beetje saai begint te worden?

 4. Friso:

  En nog wat: Je komt vrijwel geen een van die gebouwen op het mediapark zomaar in. Natuurlijk kom je wel het mediapark op, dat is gewoon een dorp dat niet geheel af te sluiten is.

 5. @Friso: mij lijkt het vooral dat de PvdA-burgemeester het probleem veroorzaakt en Geenstijl en deze site (geen “blogje”, je kunt het niet met mee eens zijn maar denigrerend doen is waarlijk geen argument) op de problemen reageren. Het is namelijk nogal wat, wat daar gebeurt. Niet dat de jij-bak “geenstijl doet het ook” verder iets met mijn mening te maken heeft, maar dat terzijde.

  Ik, en kennelijk Geenstijl ook, vind het geen “incidenten”, ook niet als het in perspectief wordt gezien.

  Persoonlijk vind ik het wegnuanceren van deze excessieve geweldsdelicten als “incidentjes” en het plaatsen van jij-bakken als “het gebeurt ook in andere steden” juist de oorzaak voor deze problematiek: het absolute onvermogen de waarheid onder ogen te willen zien.

  Ja, in Syrië is het ook erger. Of in Bagdad.

  Dat neemt echter niet weg dat de burgemeester van Hilversum zijn inwoners moet beschermen tegen zwaar zinloos geweld. Als dat niet lukt omdat er te weinig politie is, zoals op de Groest, kan de marechaussee een uitkomst bieden.

  Snel straffen lijkt me ook niet de oplossing: dan krijgen ze een door het OM geautomatiseerde 20 uur werkstraf (“mijn cliënt komt uit een schaamtecultuur he…”), zodat zodat ze uiterlijk twee etmalen later weer op straat staan om te doen wat ze altijd al deden. Mensen molesteren.

  Kunnen we anders Michiel Mans niet naar Hilversum sturen?

 6. En nog wat: met uitzondering van de gebouwen waar ook een zender is gehuisvest, kom je zonder prolemen de gebouwen in.

 7. Michiel in zijn tank, alloh alloh :)

  Bert, er gaat niets echt concreets gebeuren. Er gaat gebeuren wat jij beschrijft. Gewoon stug volhouden dat het incidenten zijn, taakstrafjes of nog erger een paar maanden gevangenisstraf want dat geeft pas echt streetcred.

  You’re the man, you did time.

 8. Friso:

  Als je iemand met een schroevedraaier half dood steekt, krijg je natuurlijk geen 20 uur werkstraf. En dat is nu net waar het om gaat en wat ik ook zeg: snel en hard straffen en die lui op de huid zitten. De Marechaussee was er in Hilversum Noord ook niet geweest want die moesten op de Groest zijn. En dit heeft dus ook niet met uitgaansgeweld te maken. Die waren daar de straten aan het schoonvegen zoals jij wil en dus niet op Hilversum Noord. Hilversum is best uitgestrekt.

  Het is in mijn ogen naief om te denken dat je dit heel adequaat kunt bestrijden, want het zijn natuurlijk incidenten, in de strikte zin van het woord. Of je moet kunnen aantonen dat de georganiseerde mafia er achter zit of het voortdurend dezelfde groep is. Dan is het wat anders.

  Hoe bedoel je het zinnetje: de burgemeester moet zijn inwoners beschermen tegen zwaar zinloos geweld? Dat kan toch helemaal niet? Je kunt er over discussieren of de politie goed georganiseerd is, of er iets structureels aan de hand is maar met overdreven ‘oplossingen’ als straten schoonvegen of marechaussee, schiet je helemaal niets op. Hilversum is geen oorlogsgebied ofzo. En de burgemeester veroorzaakt dit probleem ook niet, zoals jij stelt, dat is zo’n versimpeling van zaken. Hij gaat er misschien niet goed mee om, net als de burgemeester van Haren, maar hij steekt geen mensen neer.

  De vergelijking met andere plaatsen is uitermate relevant. Dan kunnen we vaststellen of hier echt sprake is van een extreme golf van geweld, in aantallen en ernst. En of Hilversum terecht in de spotlights wordt gezet of dat het focus is bij Geen Stijl om weer eens een bestuurder weg te sarren.

  En excuzes le mot: een blogje is niet denigrerend bedoeld, die verkleining was om de verhouding met GS weer te geven, het is het neefje van die site en waar GS quasi-grappig de actualiteit bespreekt, geeft De Jaap daar (soms) zinvolle verdieping aan.

 9. KJH:

  Het leger mag naar de pijpen van het kabinet dansen – het deed onlangs gewoon keihard vier grote operaties *tegelijk* (de wind-down van Uruzgan, de wind-up van Kunduz, vliegen boven Libie, en de anti-piraterij-missie bij Somalie) – operaties die vele tientallen, zoniet honderden miljoenen kosten. Gooi daar nog eens bovenop dat ze onderzoek doen dat in de wereld van C2 in hoog aanzien staat, en dat ze dus heel gewone zaken doen als grensbewaking en treinen uit tunnels trekken met behulp van een tank als dat moet.

  Maar zodra het parlement zegt: dat moet allemaal voor x miljard minder, dan hebben ze maar te dansen naar de pijpen van de volksvertegenwoordiging. En als ze dan, uit nood gedwongen en om een zakcentje te verdienen, hun tanks aan Indonesie willen verkopen, dan mag dat niet.

  Zo langzamerhand moet Nederland voor een spiegel gaan zitten en de vraag beantwoorden: willen wij een NATO land zijn, ja of nee? Want er is niet zoiets als: een beetje. En als het antwoord daarop dan is: nee, dan moeten we ook ten volle bereid zijn om daarvoor de prijs te betalen. Ik denk niet dat we die willen betalen.

 10. De burgemeester moet de veiligheid van zijn bewoners garanderen, dat is een taak van een burgemeester. Doet hij dat niet dan voert hij zijn taak niet goed uit.

  In Veenendaal was destijds hetzelfde geval: ook extreem geweld door groepen, ook door Marokkanen, ook een burgemeester die “tsja, balen man” zei en niets deed. Maar die zei ook: “ik kan jullie veiligheid niet garanderen”, wat dus niet mag als burgemeester. In dat geval moet je als burgemeester je toevlucht zoeken tot andere middelen, zoals bijvoorbeeld de marechaussee.

  Het is niet zo moeilijk om vast te stellen of het wel of niet om incidenten gaat: als elk weekend sprake is van zinloos geweld dan is het systematisch geweld, niet incidenteel. Tik “geweld Hilversum” in Google in, turf het aantal hits en trek je eigen conclusie. Niet schrikken he? In Hilversum hangt zelfs een monument voor een zinloosgeweldsslachtoffer uit 1987…

  Andere steden doen daarbij niet ter zake. Geweld dat systematisch is, laat zich niet afmeten aan andere steden. Hooguit kun je dan concluderen dat het daar ook wel of niet systematisch is.

  DeJaap is geen neefje van GeenStijl. DeJaap is gewoon DeJaap.

 11. De tijden van weleer zijn voorbij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Perron_Nul
  Toen in 1992 de mariniers Rotterdam CS van gespuis ontdeed stond de hele stad te juichen. Waar is die eer gebleven? Tijd voor een burgerwacht. En dan niet Guardian Angels als voorbeeld nemen maar gewoon erbovenop klappen. Je hoort je te gedragen.

 12. Lijkt me een prima idee om de marechaussee vaker in te zetten. Ik weet alleen niet precies hoe het met hun (getal)sterkte zit en of ze grotere knuppels hebben dan de politie.

 13. Kun jij niet gaan Mans? Ik regel wel een ouwe Sherman-tank voor je.

 14. Jessica:

  Om niets? Jawel. Uit jaloezie en uit wraak. Marokkaanse broertjes zijn keurige aangepaste jongen en in de ogen van het tuig dus verraders.

 15. Alleen als ik mijn krukken niet nodig heb Bert. Zo’n klassiek stuk pantser lijkt me verder wel wat. Zeker met een Ford GAA V8 achterin. Of nog fraaier, een Chrysler multibank. Hopelijk doet het oudje geen ‘Ronson’ als het tuigh onsportief met Russische cocktails gaat gooien.

 16. Het is maar de vraag of er in Hilversum zo veel geweld is
  Bert zoekt in google op de woorden geweld hilversum

  vervang de plaatsnaam door een andere plaatsnaam en je krijgt vergelijkbare hoeveelheden hits.
  Er is een beetje correlatie met het aantal inwoners, maar niet veel
  Hits in Googe op geweld en plaatsnaam
  Hilversum 355k
  Bussum 1950k
  Amsterdam 2660k
  Haarlem 472k
  Lutjebrioek 563k
  Lutjewinkel 29k
  Wassenaar 132k
  Utrecht 1490k
  Maarn 911k

 17. @Henk
  Alles wat je daarmee bewijst dat het overal uit de hand loopt. Nou niet bepaald een overtuigend argument tegen Bert’s verhaal.

  De title had dus kunnen luiden:

  Waar blijft de Marechaussee?

 18. Lodewijk:

  @Bert: het is duidelijk dat je inderdaad niet weet wat de Marechaussee allemaal doet. De vraag is of je dat had kunnen weten, en het antwoord daarop is ja. Dat had je de opmerking hierboven gescheeld. Een opmerking die helaas niet alleen jou slecht staat, maar ook door vele anderen op dezelfde manier gemaakt had kunnen worden.
  In een democratie heb je als kiezer, burger de plicht om niet alleen goed te luisteren naar wat mensen zeggen, maar ook om je in te spannen om te begrijpen hoe de democratie, de staat werkt. Als je dat had gedaan en je een beetje verdiept had in de Marechaussee, dan had je geweten dat de beveiliging van het Koninklijk Huis en de bewaking van de landsgrenzen maar twee van de vele taken van de Marechaussee zijn. In de artikelen 63 t/m 65 van de Politiewet is de bijstand van de Marechaussee aan de Politie geregeld.

  Ik weet dit, en ik ben geen specialist. Ik fundeer mijn meningen echter wel op feiten die je met een beetje googelen zo op je scherm hebt staan,.. Succes bij je meningsvorming!

 19. KJH:

  @Lodewijk; Exact. Op dat niveau zijn een aantal diensten in Nederland aardig fluide geregeld. De afdeling binnen-zonder-kloppen van de recherge maakt trouwens ook regelmatig gebruik van mariniers, KMARs etc.

  @Michiel Mans; Mjah.. ze hebben definitely grotere stukken ijzer dan de politie. In Ede heb ik er eens eentje in het wachthuisje zien zitten met zo’n groot stuk zwart ijzer. Ik schrok wel een beetje, moet ik zeggen. En ik ben toch wel iets gewend, zo langzamerhand.

 20. Alexandra:

  Lodewijk heeft helemaal gelijk!! Terechte reactie….

 21. Diadorim:

  Het Human Sciences Research Council (South Africa), United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs en de ministers van buitenlandse zaken van de EU veroordeelde in 2011 het toenemende geweld van Israelische burgers die op de westbank wonen tegen Palestijnen. De veroordeling volgde op rapporten van Israelische mensenrechten organisaties. Volgens de Israelische mensenrechten organisatie B’Tselem werden tussen 2000 en 2010 49 Palestijnen door israelische burgers gedood (een groot deel als gevolg van infiltratie in de nederzettingen)

  500.000 Israeliers die op de westbank wonen zijn dus verantwoordelijk voor de moord op 5 Palli’s per jaar. 350.000 Marokkanen die in Nederland wonen zijn verantwoordelijk voor de moor op 38 Nederlanders per jaar.

  Daarmee is Nederland dus ook volgens de VN Nederland een oorlogsgebied, zijn Marokkanen verantwoordelijk voor grootschalige mensenrechten schendingen en is een VN vredesmacht noodzakelijk om de Nederlands bevolking te beschermen.

 22. Er is een ME-team van de marechaussee, dat kraakpanden ontruimt. <3 <3 <3

 23. appie b. broek:

  Misschien moet er maar eens een onderzoek gedaan worden naar de ‘achtergronden’ van de wijze waarop de hoofdredacteur van een kwaliteitskrant burgemeester wordt van de nationale media hoofdstad!

 24. Peter van den Berg:

  Volgens mij heeft de Marechaussee in Schagen nog een keertje opgetreden ergens in oktober 1998. Toen was er om niets opeens ook een Marokkaanse oproer. (In Schagen woonden er toen geen, maar er was wel een Mocrotheek). Toen kon het korps Schagen het niet meer aan een toen werd de Marechaussee in Den Helder gebeld en kwamen er een paar busjes met een donkerblauwe achterkant. Het geweld was toen vrij snel over en bleef het jaren rustig.

 25. Rob Xeling:

  EEN OPTIE DIE MOGELIJK WEL SOELAAS BIEDT IS HET DEPORTEREN VAN BEPAALDE BEVOLKINGSGROEPEN.

  (IN HET VERLEDEN BEHAALDE RESULTATEN BIEDEN GEEN GARANTIE VOOR DE TOEKOMST!)

 26. Jan Vermeulen:

  Sinds een jaar of 10 kom en woon nu ook al weer 7 jaar in H’sum ik ben geboren en getogen A’dammer de eerste tijd ging ik nog weleens een pilsje drinken op de groest en heb daar meer lopen knokken dan in 40 jaar A’dam.
  Welnu dat waren geen allochtonen maar gewone bezopen en doorgesnoven plaatselijke boeren en andere H’summers.
  Mijn tante uit de Hollandse Rading liet haar kinderen vroeger en dan praat ik over 30 jaar geleden al niet uitgaan in H’sum,ze bracht ze naar Utrecht en haalden ze weer op vanwege de aggressiviteit en het vechten tussen al die dronken boeren hier in H’sum.

  Maarja als je gewoon niet naar de groest toe gaat op zaterdagavond en s’nachts laat bezopen weer op huis afgaat dan zal je hier niks gebeuren en kom je alleen maar vriendelijke mensen tegen.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten